45 га нових лісів та понад мільйон висаджених дерев – осінній внесок сумських лісівників у виконання програми Президента «Зелена країна»

45 га нових лісів та понад мільйон висаджених дерев – результат осінньої лісокультурної кампанії та акції Держлісагентства «Створюємо ліси разом» у держлісгоспах Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства. Про це сьогодні, 6 грудня, повідомив начальник управління Віктор ЧИГРИНЕЦЬ у ході зустрічі з представниками засобів масової інформації. Зустріч відбулась в конференц-залі управління. Головною її темою стало виконання в області заходів  програми Президента України «Зелена країна» загалом та держлісгоспами зокрема.

«У нашому віданні 63,2 % загального лісового фонду області. Всього у цьому році держлісгоспи управління планували висадити ліс на площі 1055 га, 121 га – планувалося на осінню висадку. Дякуючи сприятливим погоднім умовам, плани виконали на 131 %. Всього було висаджено лісу на площі 1383 га. З яких 341 га – восени. Домінуюча більшість – це лісовідновлення. Нові ліси були створені на площі 53,5 га, з них майже 45 га – восени», – повідомив Віктор ЧИГРИНЕЦЬ.

Всього по програмі «Зелена країна» на Сумщині було висаджено близько 1,5 мільйона  дерев.  З яких 1 мільйон – це внесок сумських лісівників, 409 314 дерев висадили комунальні підприємства Сумиоблагролісу, близько 11 тисяч – місцеві територіальні громади.

Також держлісгоспи озеленили 42 навчальні заклади, висадивши на їх територіях близько 2 тисяч дерев.  Це 10% від загальної кількості шкіл.

Поряд з цим, на площі 14 717 га проведено догляди за лісом та підготовлено під висадку лісів у наступному році 341 га грунту.

Всі роботи по висадці лісів та доглядах підприємства проводять за власний рахунок. Лише у цьому році на лісове господарство було витрачено 280 млн грн власних коштів.

Щодо акції «Створюємо ліси разом», то її заходи охопили значну кількість людей в усіх куточках області.

«Всього держлісгоспи організували 130 заходів різного спрямування, 58 з яких – це саме висадка лісу. У них взяло участь 2380 чоловік, це і учнівська та студентська молодь, представники органів влади та депутатських формувань, представники засобів масової інформації та наші лісівники разом зі своїми родинами. Дякуємо всім, хто долучився до цієї потрібної справи», – зазначив начальник управління.

Поряд з заходами по висадці лісу було проведено рад заходів просвітницького характеру: це екскурсії на підприємство, музейні уроки, конкурси тематичного малюнка тощо.

Родзинкою проведених заходів стало відкриття у Великобобрицькому лісництві Краснопільського лісгоспу музею артефактів «Під пологом лісу» та висадка фруктового саду, відкриття екологічної стежини у Роменському лісгоспі.

На сьогодні висадка дерев вже закінчились. Але робота по Програмі триває. Адже, щоб втілити в життя президентські ініціативи, ще треба багато над чим попрацювати.

Перше, це збільшення потужностей лісгоспів у вирощенні якісного садивного матеріалу. І початковий етап у цьому процесі – це збільшення обсягів заготівлі лісового насіння.

«Якщо раніше ми заготовляли 22 т насіння головних лісоутворюючих порід, то тепер ми заготовили 60 тонн. Це у наступному році дасть змогу збільшити кількість сіянців. Також плануємо на базі Лебединського лісгоспу створити сучасний насіннєво-селекційний центр. Вже сьогодні по питанню будівництва  насіннєво-селекційного центру у Лебединському лісгоспі працюють проектанти. То ж роботи тривають», – поділився перспективними планами Віктор ЧИГРИНЕЦЬ.

Та головним питанням, – говорить головний лісівник, – яке є дійсно складним, і не є компетенцією держлісгоспів, це земля для заліснення. На сьогодні  прийняті в склад державного лісового фонду лише 100 га земель: Роменський лісгосп – 85 га (Андріяшівська ОТГ) та Лебединський лісгосп – 15 га (Лебединська ОТГ). Решта – поки що зивисли у повітрі.

«Сподіваємось на підтримку влади та розуміння громад, адже робимо спільну справу», – у підсумку наголосив начальник управління.