Обласний семінар для головних лісничих пройшов на базі Охтирського лісгоспу

В рамках обласного семінару, організованого Сумським ОУЛМГ для головних лісничих державних лісогосподарських підприємств, лісівникам продемонстрували роботу новітньої техніки – мобільного модуля пожежогасіння по боротьбі з вогнем в екосистемах, розробленого Датською компанією FIREXPRESS.

«Дана компанія розробила та запатентувала унікальну технологію пожежогасіння, що базується на фізичних властивостях тонкого розпилення води», – коментує роботу модуля організатор заходу, заступник начальника Сумського ОУЛМГ Олександр Забара.

Уточнює, що подібне обладнання широко використовується у країнах Європи, Північної Америки та в підрозділах збройного альянсу NATO. Гасіння за допомогою тонкого розпилення води відноситься до поверхневого, воно дозволяє охоплювати більшу площу і підвищує ефект гасіння в декілька разів. Вода у формі аерозолю під дією високої температури полум’я  миттєво випаровується та витісняє кисень з осередку займання. Різке зниження температури горючої речовини та ізоляція від кисню призводить до швидкого припинення горіння.

Щорічно в Україні трапляються сотні пожеж у лісах, від яких страждають тисячі гектарів зелених насаджень та наносяться мільйонні збитки державі. Від рішень, розпоряджень і дій керівника та колективу лісогосподарського підприємства залежить вчасне виявлення та успішне гасіння пожеж. Вагомою умовою успіху в цьому напрямку діяльності є створення парку необхідної техніки у складі лісових пожежних станцій.

Лісівники говорять, що побачений мобільний модуль є досить ефективним. Тому, цілком ймовірно, що така техніка скоро поповнить арсенали технічних засобів з пожежогасіння у держлісгоспах України.