Як висадити мільярд дерев за три роки?

Наша команда зібрала найпоширеніші запитання про реалізацію програми Президента «Зелена країна».

Відповідь на них дає заступник Голови Держлісагентства з питань цифрового розвитку Віктор Смаль.

Тезисно про головне ?

Для висвітлення ходу реалізації цієї програми ми створили спеціальний сайт https://zelenakraina.gov.ua/.

1. Як ви збираєтеся висадити 1 млрд дерев за 3 роки, якщо за 2 місяці висаджено близько 30 млн дерев? Якщо будете висаджувати такими темпами, то ледь вийде третина від необхідної кількості дерев. 

Ліс висаджується не лінійно, а за правилами вегетаційних сезонів. Найбільш сприятливим часом для цього є весна. Менш сприятливою порою року є осінь. Влітку та зимою ліс не висаджується. Наш графік висадки матиме чітко виражені піки, які будуть співпадати із веснами.

До прикладу, цією весною ми висадили близько 200 млн сіянців, план на осінь – всього 30+ млн. Але весняні показники ми не рахуємо в статистику «Зеленої країни», адже указ Президента підписаний у червні.

Тому не лякайтеся, коли бачите такий низький відсоток висаджених дерев станом на зараз. Найбільш активна фаза почнеться наступною весною.

2. Звідки ви берете дані для сайту zelenakraina.gov.ua?

Лічильники на сайті оновлюються щодня. Кожна область надсилає деталізовані звіти із зазначенням усіх деталей із висадження нових дерев.

Не дивуйтеся, коли цифри змінюються часто. Ліс висаджується щодня і до цього процесу вже долучилися майже 50 тисяч чоловік.

Цікавий факт – пара людей за один робочий день із годинною перервою може висадити від 500 до 1000 сіянців залежно від погодних умов і грунтів.

3. Чи можна побачити детальніше місця висадки і учасників акції?

Сайт – це інструмент для спостереження за процесом висадки. При збільшенні масштабу карти на головній сторінці сайту користувачу стає доступною деталізація даних по кожній області. Хто висаджував, де і, головне, скільки.

4. Чому Житомирська область настільки попереду інших областей?

Житомирщина найбільше постраждала від пожеж у 2020 році. Вогнем знищено 43 тисячі гектарів лісу.

Разом з тим, у області є Великий лісокультурний фонд. Сприятливі погодні умови і активна позиція житомирських лісівників також сприяє високому темпу.

5. Хід реалізації програми «Зелена країна».

За нашим графіком реалізації програми ви можете побачити очікуваний результат та хід висадки. На осінь у нас стоїть цифра «0», тому що ми тільки починаємо втілювати програму. До зими ми плануємо висадити близько 40 млн, тому там така цифра.

Ми постійно вдосконалюємо сайт і оптимізуємо процеси, тому час від часу ви можете бачити певні зміни інтерфейсу та деталей.

6. Як долучитися до висадження?

Не забувайте, що ви не тільки можете спостерігати, як ми висаджуємо ліс, але і власноруч до цього долучитися. Чисте довкілля – це наша спільна відповідальність. Обирайте зручну для себе локацію та заповнюйте форму реєстрації на сайті.

7. Як взяти участь в благодійній акції?

Також на цьому сайті можна взяти участь у благодійній акції. 50 гривень – це одне висаджене дерево в обраній вами області. Лісівники висадять ліс безкоштовно, всі кошти одразу йдуть на користь  підопічних фонду «Таблеточки», який вже 10 років допомагає онкохворим дітям.

8. Чому прикріплені фото не одразу з’являються на сайті?

Ви можете показати власні фото із висадки. Завантажуйте зображення, вказуйте геолокацію. Після проходження модерації вам прийде сповіщення про розміщення на сайті. Діліться цим фото у соціальній мережі та надіслати друзям у месенджери.

Більш детальну інформацію дивіться у відео.