У Сумській ОДА обговорювалось питання пошуку земель для створення нових лісів

Лист Держлісагентства на виконання Указу Президента України від 07.06.2021 № 228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження і відтворення лісів» на особистому контролі начальника Сумського ОУЛМГ Віктора Чигринця.

За дорученням начальника, його перший заступник Віталій Ігнатченко та начальник відділу лісового господарстваСумського ОУЛМГ Анатолій Омельченко зустрілися з заступником голови Сумської облдержадміністрації Тарасом Савченком.

У ході зустрічі була напрацьована «дорожня карта» по розробці та впровадженні в області відповідних заходів.

«У першій декаді серпня на майданчику обласної адміністрації планується проведення спільної наради за участі лісівників, голів територіальних громад та Держгеокадастру щодо виявлення самозаліснених та придатних для створення лісів земельних ділянок державної та комунальної форм власності з метою їх використання для досягнення оптимальної лісистості України.На сьогодні облдержадміністрацією вже направлено лист головам ОТГ щодо проведення аналізу та виявлення таких земель на територіях громад», – прокоментував результати зустрічі Віталій Ігнатченко.

Анатолій Омельченко говорить, що держлісгоспи області до виконання Указу Президента готові. Щорічно у розсадниках лісогосподарських підприємств вирощується до 12 мільйонів стандартних сіянців головних лісоутворюючих порід. 8,5 мільйонів використовується для проведення в області лісокультурної кампанії, решту садивного матеріалу реалізують лісокористувачам з інших регіонів. То ж, використовуючи навіть наявні можливості, лісівники вже частково готові до створення нових лісів. Поряд з цим, потужності теплиць та розсадників області готові збільшити обсяги вирощування якісного садивного матеріалу до 20 мільйонів штук сіянців в рік. Проблемне питання – землі, але це не в компетенції лісівників.

Довідково. Загальна площа земель лісового фонду області становить 452,1 тисяч гектарів, з яких вкрито лісовою рослинністю 425,0 тисячі гектарів, лісистість території складає 17,9 %. Для оптимальної лісистості – 20% – необхідно додатково створити в межах 36 тис га нових лісів.