Сумські лісівники підсумували роботу за І півріччя

У п’ятницю, 30 липня, у Сумському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулось засідання колегії.

Головне питання порядку денного – Підсумки фінансово-господарської діяльності лісогосподарських підприємств управління у І півріччі.

З аналізом по даному питанню виступив заступник начальника управління Євген Фролов.

У своїй доповіді він зазначив, що за січень-червень цього року державні лісогосподарські підприємства області створили лісові культури на площі 1151 га, що становить 124% до планового показника. Посіяли 6,3 га лісових розсадників та провели догляди за лісовими культурами і захисними насадженнями на площі 4583 га, що складає 132% до запланованих обсягів. На площі 1508 га проведено доповнено лісових культур. Заготовлено 579,7 кг насіння лісових порід.

Всі 12 держлісгоспів структури управління виконали планові завдання по заходах, що пов’язані з веденням лісового господарства: в цілому, на 128% виконані плани по рубках формування лісів по ліквідній масі, на 124% – виконані плани по рубках догляду за лісом по площі та на 132% – по ліквідній масі.

Спостерігалась позитивна динаміка і у лісопромисловій діяльності.

Від усіх видів рубок заготовлено 378,6 тис. м3 деревини, 99,0 тис. м3 з яких перероблено у власних цехах.

Всього від реалізації деревини і виробів з неї держлісгоспи отримали 659,2 млн грн, що на 166,3 млн грн., або 34% більше за відповідний минулорічний показник.

На 37% зросла продуктивність праці і досягла рівня 275,2 тис грн.

Середньомісячна заробітна плата штатного працюючого склала 16,4 тис грн, що на 6,5 тис грн. більше за фактичний показник 1-го півріччя 2020 року.

Бюджетам і Державним цільовим фондам спрямовано 260,3 млн грн., що на 35,5 млн грн. більше за 6 місяців 2020 року.

З кожного кубометра заготовленої деревини лісгоспи сплатили 688 грн податків і внесків.

Зароблені кошти підприємства вкладають у розвиток виробничої бази. Так за звітний період на капітальні інвестиції було спрямовано 33,3 млн грн, ріст до показника за відповідний минулорічний період – 361%.

Основним напрямком діяльності підприємств по веденню мисливського господарства в січні-червні 2021 року було проведення біотехнічних заходів з підгодівлі диких тварин.

Проведено щорічний облік мисливських тварин. Чисельність основних видів мисливських тварин складає: кабана – 468 голів, козулі – 3211 голів, оленя європейського – 275 голів, оленя плямистого – 57 голів, лося – 80 голів, зубрів – 64 голови.

Державною лісовою охороною та єгерською службою проведено 694 рейди по охороні державного мисливського фонду. На порушників правил полювання складено 99 протоколів.

У співдоповіді виступив перший заступник начальника управління Віталій Ігнатченко. Він деталізував питання лісопромислової діяльності у розрізі держлісгоспів.

У підсумку, начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець акцентував увагу директорів лісгоспів на їх особистій відповідільності за виконанням заходів по охороні лісів від пожеж, шкідників та хвороб. А також необхідність діалогу з головами ОТГ для детального вивчення можливих шляхів та розробки на місцевому рівні спільних планів дій на виконання Указу Президента України «Про деякі заходи про збереження і відтворення лісів».