Держлісагентство спільно з громадами напрацьовує варіанти отримання земель під залісення

Перший заступник Голови Держлісагентства Віталій Пунь взяв участь у XVІ Українському муніципальному форумі, організаторами якого виступила Асоціація міст України.

Ліси та лісове господарство відіграють ключову роль у підтримці екологічної стабільності країни. Крім цього, лісове господарство забезпечує суспільство у деревині та недеревинних лісових продуктах, сприяє розвитку сільських територій, у тому числі шляхом забезпечення працевлаштування у сільській місцевості та наповнення місцевих бюджетів.

Держлісагентство виступило ініціатором налагодження співпраці з територіальними громадами в рамках реалізації програми Президента України “Зелена країна”. Мова йде про висадження 1 млрд дерев за наступні три роки та збільшення площі лісів на 1 млн га за 10 років.

“Це дуже амбітне, але цілком реальне завдання. Його можливо виконати, якщо ми підійдемо до нього комплексно”, – вважає Голова агентства Юрій Болоховець.

Екологія відіграє важливу роль у розвитку країни і благополуччі населення. Зараз активно напрацьовуються варіанти отримання нових земель під залісення.

“Перший варіант – отримати від територіальних громад землі, які не придатні для ведення сільського господарства. Другий варіант – розробити механізми створення державними чи комунальними лісогосподарськими підприємствами нових лісів на таких ділянках, що буде врегульовано відповідними договорами із громадами за кошти місцевого чи державного бюджетів. Останній варіант передбачає, що землі залишаються на балансі громад”, – сказав Віталій Пунь.