Уряд підтримав лісівників: зменшено відсоток відрахування до бюджету частини чистого прибутку

14 липня Кабінет Міністрів України під час засідання ухвалив постанову щодо Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку.

Відтепер державні лісогосподарські підприємства будуть відраховувати до бюджету 50% чистого прибутку. До цього відрахування частини чистого прибутку складало 80%.

Коли лісгоспи віддавали 80% прибутку, на розвиток підприємства залишалося тільки 20%. Тепер у ДП залишатиметься 50%, 30% з яких в обов’язковому порядку буде спрямовано на придбання основних засобів, необхідних для здійснення заходів з охорони, захисту, використання та відтворення лісів.

Це дозволить закуповувати більше протипожежної техніки з обладнанням та систем спостереження для запобігання виникнення лісових пожеж. Крім того, підприємства зможуть збільшити обсяги вирощування посадкового матеріалу для створення 1 мільярду дерев в рамках програми Президента України «Зелена країна».

“За прогнозами, чистий дохід від реалізації продукції збільшиться до 20 млрд грн, а чистий прибуток — до 500 млн гривень. У середньому по галузі податки складають 42 % від чистого доходу від реалізації продукції. При покращенні фінансових показників можливий перегляд частини чистого прибутку до 30%”, – сказав Голова Держлісагентства Юрій Болоховець.

Постанова «Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями» діятиме до 31 грудня 2024 року.У зв’язку з тим, що на даний час в лісах утримується найвищий 5-й клас пожежної небезпеки, в Сумському держлісгоспі перейшли до патрулювання лісових масивів у посиленому режимі.

«Ця робота проводиться як силами лісової охорони в лісництвах, так і рейдовою бригадою держлісгоспу. За можливості, до складу рейдових бригад долучаються працівники ДСНС та поліції. Метою проведення рейдів є не лише виявлення порушень, а й проведення профілактичних бесід з населенням», – говорить інженер охорони та захисту лісу Сумського держлісгоспу Владислав Голуб.

Зі слів інженера, протягом першого півріччя цього року на території підприємства рейдовою бригадою було здійснено 290 виїздів та виявлено 7 випадків порушення лісового законодавства. У всіх виявлених випадках працівниками лісової охорони були складені протоколи, з яких 5 – за самовільні поруби та 2 – за незаконне використання земель державного лісового фонду.

Також з початку року на території лісового фонду підприємства було зафіксовано один випадок займання. Вогнем було пройдено 0,2 га. Пожежа мала низовий характер та, окрім затрат на ліквідацію, не завдала матеріальних збитків. Аби попередити перехід вогню на територію лісових насаджень, пожежна команда лісгоспу тричі виїжджала для гасіння пожеж на ділянках суміжних землекористувачів.

«Крім інформування громадян щодо правил поводження в лісі, проводяться і інші профілактичні заходи: підтримуються в функціональному стані мінералізовані смуги, періодично проводиться обкошування трави вздовж найбільш використовуваних лісових доріг, обладнано майданчики для цивілізованого та безпечного відпочинку», – говорить Влавислав Голуб.