Тактичні показові навчання з гасіння лісової пожежі пройшли на базі Лебединського лісгоспу

Лебединські лісівники продемонстрували тактику взаємодії держлісгоспів та місцевих громад з підрозділами ДСНС у питаннях гасіння лісових пожеж. Навчання пройшли у рамках виїзної колегії Сумського ОУЛМГ у середу, 30 червня, на базі Українського лісництва Лебединського лісгоспу.

«Для проведення навчань на території лісництва було створене штучне насадження сосни звичайної площею 0,35 га. За легендою, ймовірну пожежу – наслідки сільгосппалу – виявив черговий лісопоженої станції. Він зафіксував стовп диму з пожежних веж Боровеньківського лісництва й повідомив про це лісничого та патрульних, які проводили роз’яснювальну роботу з населенням щодо дотримання правил пожежної безпеки в лісі. Лісничий та патрульні прибули на місце загорання. Далі, як це і трапляється у більшості життєвих випадків, сонячна та вітряна погода сприяла стрімкому поширенню вогню у напрямку лісового масиву. Це, спершу, спричинило низову пожежу. У процесі збільшення масштабів і ризиків до гасіння пожежі залучалися інші сили. Всі діяли відповідно до своїх повноважень. Коли умовна пожежа розповсюдилася на площу понад 5 га і виникла загроза поширення її до рівня надзвичайної ситуації, було прийняте рішення зробити зустрічний пал. Така тактика дала змогу ліквідувати пожежу», – коментує тактичний задум директор Лебединського лісгоспу Віталій Баранов.

До навчань були залучені всі відповідальні структурні підрозділи лісництва і лісгоспу та використані наявні потужності матеріально-технічної бази.

Також у навчаннях взяв участь підрозділ агролісгоспу, який прибув на гасіння лісової пожежі з власним оснащенням, група людей з місцевої територіальної громади у складі 8 чоловік, сусідні з Лебединським лісогосподарські підприємства управління: Сумське та Тростянецьке, які прибули на пожежних автомобілях, та підрозділ Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Навчання пройшли на високому організаційному рівні, всі підрозділи діяли оперативно і злагоджено.

У завершенні, начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець відзначив високий рівень професіоналізму всіх учасників тренувань.

«Тематика виїзної колегії управління, яка сьогодні проходить на базі Лебединського лісгоспу, відпрацювання тактичної взаємодії відповідальних служб у разі виникнення лісової пожежі. Вважаю, що захід пройшов на належному організаційному рівні. Всі учасники навчань показали високий рівень підготовки та професіоналізму», – зазначив Віктор Чигринець.

Довідково:

Для гасіння лісової пожежі Лебединський лісгосп має наступні потужності:

2 пожежні автомобілі;

1 пожений модуль,

9 автомобілів для підвозу добровільних пожежних команд та пожежного інвентаря;

11 тракторів МТЗ для облаштування мінералізованих смуг;

7 плугів ПКЛ-70;

4 дискових борони;

1екскаватори;

1 бульдозер ДТ-75;

46 ранцевих вогнегасників;

ручні немеханізовані інструменти для гасіння лісових пожеж (лопати, хлопушки, сокири, граблі) в кількості — 141 одиниць.

Наразі у лісгоспі створено 72 км мінералізованих смуг та 387 км – доглянуто, перекрито 52 позапланових доріг та виставлено 63 одиниці тематичної агітації: аншлаги, бігборди тощо.