Виїзне засідання колегії Сумського ОУЛМГ пройшло на базі Лебединського лісгоспу

Тактичні навчання з гасіння лісових пожеж, санітарний стан лісів та заходи боротьби з ними, робота автотранспорту та презентація планів капіталовкладень – ці та інші питання представили лебединські лісівники на засідання виїзної колегії Сумського ОУЛМГ. Захід відбувся у середу, 30 червня, за участі керівного складу та директорського корпусу управління на чолі з начальником Віктором Чигринцем.

Розпочалася програма виїзду у Низівському лісництві Сумського лісгоспу. На одній з нових рекреацій – «урочищі Гори», або “Караван”, так його знають місцеві мешканці. Знаходиться урочище у Низівському лісництві, поблизу села Шпилівка Сумського району (колишній Лебединський район).

«Цю територію ми розпочали облаштовувати ще у 2014 році: почистили й поглибили озерце, укріпили греблю, облаштували місточки і альтанки, прикрасили майданчик декоративними кущиками та деревцями. Тут є все для комфортного відпочинку. Єдине прохання до відпочиваючих: не залишати після себе сміття!», – зазначив директор Сумського лісгоспу Микола Сороколіт.

Далі за маршрутом – Лебединський лісгосп. І перший оглядовий об’єкт – базовий розсадник, що знаходиться у Бишкінському лісництві.

«Щорічний лісокультурний фонд Лебединського лісгоспу становить майже 130 га. До 2008 року для забезпечення потреб у садивному матеріалі на підприємстві функціонувало шість тимчасових розсадників. У зв’язку зі змінами природно-кліматичних умов, потребою отримання високоякісного садивного матеріалу, а також здешевлення витрат навирощування, вирішили вирощувати садивний матеріалу контрольованому середовищі. Базовий лісовий розсадник, який би забезпечив садивним матеріалом усі лісництва лісгоспу, заклали на початку 2008 року на площі 3.33 га», – прокоментував передумови та мету створення розсадника директор Лебединського лісгоспу Віталій Баранов.

У розсаднику щорічно вирощують до мільйона стандартних сіянців головних лісоутворюючих порід.

Поряд з цим, лісгосп щорічно нарощує обсяги вирощування декоративного посадкового матеріалу, наразі його асортимент налічує понад 40 видів та форм: самшит вічнозелений, ялівець звичайний, катальпа, різновиди декоративної верби, барбарису тощо.

Напрацьований досвід вирощування супутніх порід, зокрема, тополі.

Культури, вирощені у розсаднику, не тільки сповна забезпечуютьпотреби підприємства у посадковому матеріалі, а щороку приносять додатковий дохід від продажу.

Перебуваючи на Лебединщині, учасники виїзної колегії Сумського ОУЛМГ відвідали і на приватну оленячу ферму.

«Це вольєр, площею 30 гектарів, ми його будували півроку і у грудні 2020заселили тваринами. Завезли з Прибалтики 150 оленів та 50 ланей:англійський підвид, голландський підвид, прибалтійський – литовський підвид, і румунський підвид. Вони вже дали нове потомство, до 100 голів, тепер уже лебединської селекції», – прокоментував керівникферми Олег Ільченко.

На центральній садибі Лебединського лісгоспу учасники виїзду оглянули нижній склад підприємства, де вже готовий майданчик під встановлення сушильної камери.

«Плануємо встановити сушильну камеру «PROLINE», її потужність дозволить висушувати за одне завантаження до 100 кубометрів деревини. Сподіваємось, це дозволить підвищити економічну ефективність роботи лісгоспу, адже ринкова ціна висушеної деревини вища, а тому й продукція більш конкурентна ринку», – коментує цьогорічні капіталовкладення директор Лебединського лісгоспу Віталій Баранов.

Всього на встановлення сушильної камери лісгосп планує витратити в межах 2,5 млн. грн.. власних коштів.

Наступним і головним пунктом виїзного заходу стали тактичні відпрацювання взаємодії держлісгоспів та місцевих громад з підрозділами ДСНСу питаннях гасіння лісових пожеж. Показові навчання відбулись на базі Українського лісництва лісгоспу ззалученням всіх відповідальних структурних підрозділівлісництва і лісгоспу та з максимальним використанням наявних у лісгоспі потужностей матеріально-технічної бази.

Також у навчаннях взяв участь підрозділ агролісгоспу, який прибув на гасіння лісової пожежі з власним оснащенням, група людей з місцевої територіальної громади у складі 8 чоловік, сусідні з Лебединським лісогосподарські підприємства управління: Сумське та Тростянецьке, які прибули на пожежних автомобілях, та підрозділ Державної служби з надзвичайних ситуацій.У ході відпрацювань була використана методика зустрічного палу.

 

Як відзначив начальних управління, захід пройшов на високому організаційному рівні, всі підрозділи діяли оперативно і злагоджено та проявили високий професіоналізм.

Далі лебединські лісівники показали учасникам виїзної колегії як ведеться заготівля деревини. Один з об’єктів виїзного заходу – РГК на площі 2 га в Українському лісництві лісгоспу. Учасники колегії побачили потужності автотракторного парку підприємства та роботу автотранспорту.

Наступнимпо програмі – огляд різновікових ділянок лісових культур. Одна з яких – ліквідація наслідків лісової пожежі, що сталася на ділянці дорослого лісу у серпні 2007 року. Нині на площі 23,6 га росте молодий ліс, створений копіткою працею лебединських лісівників.

На пленарному засіданні виїзної колегії, з нагоди 25-річниці Конституції України начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець вручив директору Середино-Будського лісгоспу Олександру Плужникову Почесну грамоту Верховної Ради України та привітав директора Глухівського лісгоспу Василя Кацалапа з присвоєнням почесного звання«Заслужений лісівник України».