Сумські лісівники взяли участь у Всеукраїнському форумі представників деревообробної галузі

У середу, 23 червня, у Сумах відбувся Всеукраїнський форум представників деревообробної галузі, організований обласною галузевою організацією роботодавців деревообробної галузі. Він став продовженням тих лісопромислових форумів, які вже проходили у Києві та Львові. Тема заходу: «Середні та дрібні підприємства деревообробної галузі. Перспективи та ризики».

На чолі з начальником Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктором Чигринцем та першим заступником начальника Віталієм Ігнатченком у форумі взяли участь представники директорського корпусу сумських держлісгоспів.

Захід також пройшов за участі представників владних структур, депутатів Верховної та обласної рад, громадських організацій та провідних деревообробних підприємств України, серед яких заступник голови Громадської ради при Держлісагентстві, голова асоціації деревообробників Львівщини Микола Когур, перший віцепрезидент промислової палати України Михайло Непран, завідувач кафедри технології меблів та виробів з деревини НЛТУ України Орест Кійко, перший заступник директора ДП «Прозоро. Продажі» Дарина Марчак та інші.

Відповідаючи на питання учасників форуму, начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець зазначив, що щорічно сумські держлісгоспи заготовляють лісопродукції у межах 800 тис. м.куб. – це від усіх видів рубок. У тому числі головне користування становить 480 тис. м.куб., що складає 60% від загальної заготівлі. У 2020 році було фактично реалізовано 620,245 тис. м.куб. необробленої деревини, з яких 48,54% , або 301,055 тис. м.куб склали лісоматеріали круглі та дров’яна деревина – 319,190 тис. м.куб. (51,46%). При цьому реалізація круглих лісоматеріалів в межах області склала 47,4%. Перероблено деревини та використано на власні потреби – 213,0 тис. м.куб., в т.ч.: лісоматеріали круглі – 198,7 тис. м.куб.

Серед питань, які розглядались на форумі, найбільш дискусійними були питання законотворчої бази, що регулює ринок деревини.

«З 1 липня вступає в силу закон, який регулюватиме ринок цінних паперів і деревина прирівнюється до біржового товару. ЇЇ продаж передбачається виключно через товарні біржі, які повинні отримати ліцензії. Але станом на сьогодні, за тиждень до 1 липня, жодна з українських бірж такої ліцензії ще не отримала. І, тому чи не буде це колапсом для деревообробної галузі?», – висловив побоювання заступник директора Сумської обласної галузевої організації роботодавців деревообробної галузі Олексій Мовчан.

Обговорюючи законопроект «Про ринок деревини», присутні висловили переконання, що Верховна Рада України має прийняти такий Закон, який встановив би чіткі правила для функціонування ринку деревини та, в першу чергу, сприяв розвитку підприємств малого та середнього бізнесу деревообробної галузі, адже вони дають робочі місця місцевим жителям та сплачують податки до місцевих бюджетів.

«У Сумській області питанням переробки деревини займаються досить багато підприємств і підприємців. Завжди виникають певні питання між лісокористувачами і покупцями деревини. Тому теми, які сьогодні обговорюються і полягають у тому, щоб найти консенсус між продавцями і покупцями і сформувати таку модель взаємовідносин, за якої будуть задоволені і ті, і інші», – наголосив Віктор Чигринець.