Обласний семінар з питань охорони праці пройшов на базі Конотопського лісгоспу

У п’ятницю, 4 червня, відбувся семінар для інженерів з охорони праці лісогосподарських підприємств області. Він пройшов на базі державного підприємства «Конотопське лісове господарство».

Місце проведення семінару було вибране не випадково. Обласному заходу передував відповідний всеукраїнський семінар, який нещодавно відбувся на Івано-Фраківщині. Поряд із навчальною метою, на зазначеному всеукраїнському зібранні відбулась фінальна частина конкурсу на кращого фахівця з охорони праці (інженера з ОП державних підприємств).

Сумське обласне управління лісового та мисливського господарства представляла на конкурсі провідний інженер з охорони праці Конотопського лісгоспу Наталія Журенко і показала гідний результат.

«Організатори конкурсу нинішнього року встановили жорсткі правила та вимоги: претенденти не лише повинні були володіти знаннями, а й показати їх застосування на практиці, миттєво реагувати та попереджати можливі негативні наслідки. Впродовж першого дня змагань фахівці з охорони праці склали письмові іспити, відтак відповідали на 40 різнотематичних запитань, продемонстрували алгоритм дій надання першої домедичної допомоги працівникам, які отримали умовні травми, нанесені електричним струмом та в результаті падіння з висоти. А ще кожен фіналіст індивідуально розслідував учбові смертельні випадки на виробництві, встановлював причини їх виникнення та прогалини в роботі відповідальних осіб, мав перелічити якнайбільше ризиків, які супроводжують керівника лісогосподарського підприємства», – розповів учасникам семінару про методику проведення конкурсу головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів та маркетингу Сумського ОУЛМГ Віктор Селезень.

«Наша конкурсантка Наталія Журенко вдало склала всі випробування і виборола четверте місце. Така показова участь у регіональних змаганнях є результатом спільної відповідальності, опанування новітніми технологічними процесами та постійне дотримання правил техніки безпеки. Життя і здоров’я наших лісівників мають забезпечити ефективні та надійні методи роботи, планомірні нововведення та справжні турботи адміністрації про своїх працівників», – відзначив Віктор Селезень.

«Лісгоспи області спрямувують значні кошти на придбання якісного спецодягу, оновлення техніки та механізмів, систематично проводять необхідні інструктажі. Все це разом допомагає нам оберігати життя та здоров’я наших працівників», – наголосив фахівець.

З організацією роботи з охорони праці на підприємстві познайомив учасників семінару директор Конотопського лісгоспу Олег Салов.

Він зазначив, що за 5 місяців цього року на охорону праці лісгосп направив 647,3 тис грн, що становить 6,8% до фонду оплати праці за аналогічний період минулого року. З них на приведення основних фондів у відповідність з вимогами нормативно-правових актів з охорони праці (встановлення системи штучного освітлення та ремонт покрівлі в цеху переробки деревини) спрямовано близько 270 тис грн, на навчання з питань охорони праці та профнавчання у спеціалізованих навчальних закладах використано 42 тис грн, на придбання спецодягу, спецвзуття та ЗІЗ спрямовано майже 260тис грн., на проведення медичних оглядів працівників – до 50 тис грн та на страхування працівників, що виконують роботи підвищеної небезпеки від нещасних випадків (24 години на добу), спрямовано близько 48 тис грн.

«Є ще багато планів у цьому напрямку нашої діяльності. Адже забезпечення гідних умов роботи є основою чіткого, стабільного, ефективного функціонування підприємства», – зазначив директор лісгоспу.

У рамках семінару фахівці відвідали об’єкти центральної садиби лісгоспу: цех переробки та АТП, поділилися проблемами, які виникають у ході їх роботи, а також обговорили, опрацювали та запропонували вищим керівним органам зміни до нормативно-правових актів з питань охорони праці.