Лісівники Сумщини взяли участь у всеукраїнських комплексних навчаннях по гасінню лісових пожеж

Лісівники Сумщини отримали відмінну оцінку за результатами спеціальних комплексних навчань на базі Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області спільно з підрозділами ДСНС по гасінню лісових пожеж із залученням техніки Роменського, Лебединського, Сумського та Тростянецького лісгоспів.

Тренувальні заходи відбулися 4 червня на навчально-тактичному полігоні Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України (с. Гаї Роменського району Сумської області).

Безпосереднє керівництво навчаннями здійснював Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

«У навчаннях приймали участь близько тисячі працівників різних відомств та підрозділів: рятувальники, національна гвардія, національна поліція, медицина. Захід здійснювався із залученням пожежної, аварійно-рятувальної, а також іншої спеціальної техніки та авіаційних засобів», – коментує проведений захід заступник начальника Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Леонід Бут.

Роботи проводились на різних навчальних місцях, кожне з яких відтворювало ту чи іншу надзвичайну ситуацію. Лісівники відпрацьовували ліквідацію пожежі у лісовому масиві у складі наземних груп.

«Спершу, при виявленні загорання, щоб не допустити розповсюдження пожежі на об’єкти та населені пункти, за допомогою автотракторної техніки лісгоспів створювались мінералізовані смуги. Далі, за легендою навчань, внаслідок сильного поривчатого вітру виникла небезпека швидкого поширення вогню лісовим масивом та на прилеглі сільгоспугіддя. Під загрозою перебували мешканці та інфраструктура розташованих поруч населених пунктів. Для локалізації пожежі були залучені сили і засоби лісового господарства, які за допомогою пожежних модулів, автоцистерн та тракторів зі спеціальним навісним обладнанням здійснювали необхідні заходи», – деталізує тактичний задум Леонід Бут.

«Проте, площа лісової пожежі збільшувалась. Тому, для надання допомоги пожежним підрозділам структури Державного агентства лісових ресурсів, до місця лісової пожежі були направлені додаткові сили і засоби Державної служби України з надзвичайних ситуацій з різних областей. Також додатково залучалися пожежні літаки і вертоліт з водозливним пристроєм», – продовжує заступник начальника.

Коли основний фронт пожежі був ліквідований, у роботу знову включились лісівники. Тепер їх завданням було «догашування» окремих осередків за допомогою шанцевого інструменту, а саме ранцевих оприскувачів та спеціального обладнання.

«Під час проведення таких масштабних навчань, працівники лісгоспів показали свої навички гасіння пожеж у природних екосистемах, а також отримали цінний досвід командної роботи у складі зведеного загону та авіації Служби порятунку», – підсумовує заступник.

Репортаж з місця проведення навчань можна переглянути за посиланням: