На Сумщині відбувся обласний семінар-навчання з лісогосподарської діяльності

✅У середу, 28 квітня, на базі Державного підприємства «Тростянецьке лісове господарство» відбувся семінар-навчання по організації робіт з проведення одноразової інвентаризації об’єктів постійної лісонасіннєвої бази (ПЛНБ).
✅Його організував для головних лісничих і провідних фахівців держлісгоспів області відділ лісового господарства Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства.
✅Семінар пройшов за участі представників Харківської насіннєвої лабораторії та Краснотростянецького відділення УкрНДІЛГА.
✅Очолював делегацію сумських лісівників заступник начальника Сумського ОУЛМГ Леонід Бут.
✅У ході семінару науковці ознайомили його учасників з основною метою проведення одноразової інвентаризації об’єктів ПЛНБ та основними технічними аспектами проведення запланованих робіт. Обговорили терміни проведення натурних робіт та методику складання звітних форм за результатами проведеної інвентаризації. Пояснили зміст селекційної оцінки об’єктів ПЛНБ «шкали розподілу дерев за селекційним категоріями» та оцінки санітарного стану дерев. А також дали медотичні рекомендації щодо проведення одноразової інвентавризації плюсових дерев, плюсових насаджень, постійних насіннєвих ділянок, лісонасіннєвих плантцій та генетичних резерватів.
✅У підсумку викладеної теорії показали практичний приклад закладки пробних площ у натурі.
✅Користуючись нагодою, навчально-практичну складову семінару поєднали з оглядовою екскурсією об’єктами центральної садиби та Литовського лісництва Тростянецького лісгоспу.
✅Учасники семінару побували в Музеї лісу, автотранспортному цеху, базовому лісовому розсаднику на території центральної садиби лісгоспу, оглянули лісонасіннєвий комплекс, шишкосушарку, насіннєсховище та рекреаційну ділянку «Лісовичок» у Литовському лісництві підприємства.