Заступник голови Сумської ОДА Тарас Савченко проінспектував підготовку держлісгоспів до пожежонебезпечного періоду

Пожежа – найстрашніше лихо для лісу. Тому їх попередження – одне із найважливіших завдань для лісівників Сумщини, адже 18% території області вкриті лісами, 40 % яких – хвойні, тобто у групі особливого ризику.

Лісівники говорять, що лісову пожежу на початковій стадії, наприклад, коли починає горіти лісова підстилка, не так складно загасити. Але коли вогонь уже набрав силу і пожежа переходить у верхову – загасити дуже важко.

Нещодавно питання лісових пожеж розглядалось на обласній комісії ТБ НС. За підсумками розгляду заступник голови Сумської обласної державної адміністрації Тарас Савченко у супроводі начальника Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктора Чигринця проінспектував на прикладі Лебединського держлісгоспу підготовку до пожежонебезпечного періоду держпідприємств Сумського ОУЛМГ.

«Відповідно до плану протипожежних заходів у лісових масивах Лебединського лісгсопусили лісової охорони спрямовані на здійснення заходів щодо недопущення загорянь в лісах.На підприємстві проводяться догляди за існуючими мінералізованими смугами, створюються нові, перекриті позапланові дороги, встановлено наглядну агітацію на протипожежну тематику, ведеться необхідна роз’яснювальна робота серед населення», – доповів посадовцю директор Лебединського лісгоспу Віталій Баранов.

Перебуваючи на підприємстві, Тарас Савченко відвідав лісопожежну станцію, яка укомплектована всіма необхідними засобами для гасіння лісових пожеж, та побачив у дії систему відео спостереження за лісовими масивами.

«Для спостереження за лісовими масивами в лісгоспі встановлені дві телевізійні системи спостереження, які дають змогу виявити лісову пожежу на початковій стадії. До кінця травня поточного року плануємо встановити ще одну таку телевізійну систему. Коли клас пожежної небезпеки підвищується до 4,5 рівня – чергування біля моніторів цілодобове, важливо, що й нічна пожежа не залишиться поза увагою оператора відео системи. Поряд з цим в шести лісництвах лісгоспу зосереджений необхідний пожежний інвентар, створені добровільні пожежні команди. У лісгоспі та кожному лісництві працює радіозв’язок. Є необхідні запаси паливо-мастильних матеріалів. Розроблені та затверджені Сумською, Охтирською районними державними адміністраціями та міськрадою м. Лебедин мобілізаційні плани залучення сил районів та засобів до гасіння лісових пожеж», – повідомив директор підприємства.

Заступник голови ОДА відзначив ефективність роботи веж відео нагляду.

«Як на мене, дана система обґрунтована, як економічно, так і з точки зору організації самих процесів для забезпечення збереження лісового фонду», – сказав Тарас Савченко.

Щоб не допустити розповсюдження вогню у лісові насадження, впродовж пожежонебезпечного періоду 2020 року сумські лісівники 129 разів виїздили на гасіння підпалів сухої рослинності у сільськогосподарських угіддях.

Всі кошти, які лісівники вкладають у оновлення протипожежної техніки, встановлення сучасних систем протипожежного захисту, – дають свій результат: збереження від пожеж державного лісового фонду Сумщини. А це – понад 285 тис. га лісів.

Всього у минулорічний пожежонебезпечний період у лісах, підпорядкованих держлісгоспам, виникло 57 випадків пожеж на площі 20,56 га. Середня площа однієї пожежі склала 0,36 га, що є одним з найменших показників в Україні.