160 тисяч дерев – внесок сумських лісівників у акцію «Озеленення планети»

У суботу, 10 квітня, сумські лісівники долучилися до реалізації глобального екопроєкту «Озеленення планети».

«Байдужих не було. Акція пройшла в усіх 12 державних лісогосподарських підприємствах, що координуютьсяСумським обласним управлінням лісового та мисливського господарства. Планувалось висадити 103 сіянці на площі 22 га лісових площ. Дякуючи активності наших працівників, результати Акції перевищили очікування», – говорить заступник начальника Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Леонід Бут.

Центральний захід Акції відбувся на базі Лебединського держлісгоспу. Він пройшов за участі заступника голови Сумської облдержадміністрації Тараса Савченка, начальника Сумського ОУЛМГ Віктора Чигринця, співорганізатора акції «Озеленення планети» у Сумській області Дмитра Кулібабіна, керівництва та профспілки Сумського ОУЛМГ, керівників Сумського району, вихованців діючого на базі Лебединського лісгоспу учнівського лісництва та Лебединського училища лісового господарства.

«Сьогодні – історичний день. Сьогодні жителі ста країн світу об’єдналися навколо міжнародної акції «Озеленення планети», щоб стати на заваді глобальних екологічних проблем, які дедалі все гостріше постають перед людством. Впродовж доби учасники Акції планують висадити 1 мільйон дерев. Це вже другий захід такого масштабу. Перша акція з висаджування 1 мільйона дерев була Всеукраїнською і відбулась 17 жовтня 2020 року. В рамках Акції сумські держлісгоспи висадили 109 тисяч дерев. Сьогодні поряд з нами – діти. Це символічно, бо дерева, які ми висадимо сьогодні, ростимуть разом з ними і перейдуть у спадок вже їхнім дітям та онукам», – зазначив у ході відкриття заходу Віктор Чигринець.

«Це можливість змінити свідомість, екосвідомість людей і відчути себе долученим до глобальних процесів. Оскільки сьогодні в усьому світі відбувається ця акція, то ми можемо усвідомити, що своїми маленькими зусиллями робимо спільно величезну справу», -наголосив Тарас Савченко.

Родзинкою головного заходу стало висаджування сосен, вирощених львівськими лісівниками. Елітні деревця з закритою кореневою системоюбули подаровані голові Сумської ОДА головою Львівської ОДА і прибули на Сумщину з Львівського лісового селекційного-насіннєвого центру Львівського ОУЛМГ. Це символізувало єдність заходу і сходу України.

Підсумки Акції перевищили всі очікування! Впродовж дня лісівникам з допомогою громадськості вдалося висадити 160 тисяч дерев на площі 38,9 га.

«Висаджували сосну звичайну та сосну кримську, дуб звичайний і червоний, горобину, березу, клен, ялину, модрину, айву, горіх, черешню, ялицю та тую. Весь садивний матеріал – з розсадників держлісгоспів», – підсумовує Леонід Бут.

Поряд з цим активно проходило озеленення об’єктів соціальної сфери села. Кущики самшиту, ялівці, туї та інші декоративні насадження, вирощені лісівниками, прикрасили дитячі садочки, території шкіл, ігрові дитячі майданчики, паркові та рекреаційні зони.

Співорганізатори акції «Озеленення планети» в області працювали над створенням в обласному центрі парку Щастя поблизу озера Чеха. Дерева для висадки у парку теж справа рук фахівців лісового господарства. Вони прибули до Сум з розсадника Велико-Бобрицького лісництва Краснопільського лісгоспу.