Сумські лісівники відзвітували про готовність до пожежонебезпечного періоду

Щоб не допустити розповсюдження вогню у лісові насадження, впродовж пожежонебезпечного періоду 2020 року сумські лісівники 129 разів виїздили на гасіння підпалів сухої рослинності у сільськогосподарських угіддях, – про це повідомив заступник начальника відділу лісового господарства Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Баня у ході розгляду питання Про готовність державних лісогосподарських підприємств до пожежонебезпечного періоду 2021 року на засіданні колегії управління, яке відбулось у вівторок, 30 березня.

Всього у минулорічний пожежонебезпечний період у лісах, підпорядкованих держлісгоспам, виникло 57 випадків пожеж на площі 20,56 га. Середня площа однієї пожежі скла 0,36 га. Загальна шкода обрахована у 56,6 тис. грн. Причина виникнення пожеж – людський фактор: підпали сухої рослинності.

«Всі пожежі виявлялись лісовою охороною своєчасно. Оперативно приймались заходи по локалізації і гасінню, що не допустило розповсюдження вогню на значні площі. У 13 випадках до гасіння пожеж були задіяні підрозділи ДС НС. Дякуючи нашій тісній співпраці і відпрацьованій взаємодії, у порівнянні з іншими областями України ми маємо невеликі площі пожеж», – зазначив Олександр Баня.

Також він відзвітував про готовність держлісгоспів до цьогорічного пожежонебезпеченого періоду за результатами нещодавно проведеної перевірки:

«У кожному із 12 підприємств діє лісова пожежна станція (ЛПС), а у кожному лісництві (їх понад 60) – створені пункти протипожежного інвентарю. За лісами цілодобово ведуть нагляд 24 вежі відеоспостереження. Фонд технічних протипожежних засобів підприємств нараховує 21 автомобіль, призначених для гасіння лісових пожеж, крім цього у наявності 19 цистерн з мотопомпами та інше необхідне обладнання у достатній кількості. Створено необхідний резерв паливно-мастильних матеріалів з розрахунку 500 літрів палива на кожен пожежний автомобіль. Є 32 штучних пожежних водойми та 28 природних водоймищ з влаштованими площадками для забору води».

У квітні, коли зазвичай розпочинається період масового випалювання сухої рослинності, відповідальними фахівцями Сумського ОУЛМГ спільно з представниками служби ДСНС планується проведення тактичних навчань з відпрацювання заходів взаємодії та повторної перевірки держлісгоспів на предмет їх готовності до дій у ситуаціях виникнення загорянь.

Наразі ведеться необхідна роз’яснювальна робота з населенням. Для цього у держлісгоспах діє 14 мобільних рейдових груп. З початку року вони провели 528 рейдів. З настанням весняного тепла вони активізували роботу щодо попередження підпалів сухої трави і вже зафіксували 2 порушення правил пожежної безпеки за ст.77 КУпАП, сума накладено штрафу за новими розрахунками склала 3,06 тис. грн.

Підсумовуючи розгляд даного питання, начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець наголосив на персональній відповідальності директорів держлісгоспів за підготовку підприємств до пожежонебезпечного періоду та посиленні їх контролю за роботою відповідальних фахівців у разі підвищеної пожежної безпеки.