У питаннях охорони праці сумські лісівники одні з кращих в Україні

Питання охорони праці на чільному місці у діяльності державних лісогосподарських підприємств, що координуються Сумським обласним управлінням лісового та мисливського господарства. Це відзначалося у ході онлайн-засідання колегії Державного агентства лісових ресурсів України, яке відбулось у четвер, 25 березня.

Щодо стану охорони праці на підприємствах галузі доповідав головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів Андрій Мусійовський.

“Профілактика виробничого травматизму була і залишається для нас актуальним питанням. Держлісагентством проводиться систематична робота щодо поліпшення умов праці та організації безпечної роботи відповідно до Закону України про охорону праці. Згідно з матеріалами розслідувань однією з причин нещасних випадків зі смертельними наслідками є недостатній контроль за безпечним веденням робіт. Тому у 2020 році проведено навчання з питань охорони праці керівників структурних підрозділів лісогосподарських підприємств. Відповідне навчання пройшли 232 лісничих, 58 начальників нижніх складів, 26 керівників деревообробних цехів, 16 начальників автотранспортних цехів та 17 голів обласних організацій профспілок”, – повідомив Андрій Мусійовський.

Під час аналізу витрат обласних управлінь на охорону праці відмічалось, що сумські держлісгоспи загалом витратили на ці цілі 12,3 млн. грн., що є другим кількісним показником в Україні. А в розрахунку на одного працюючого – стали лідерами, витративши на кожного працівника більше як 5 тис. грн. Відсоток витрат від фонду оплати праці склав 3,0 (при нормі 0,5%) й у рази перевищує загальний по галузі, який становить 1,9 %.

У сумі витрачених коштів проведення цільового навчання з охорони праці, забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального захисту та проведення медичного огляду працівників.

Слід відмітити, що державними лісогосподарськими підприємствами систематично проводиться весь необхідний комплекс робіт з профілактики виробничого травматизму та створення працівникам безпечних і нешкідливих умов праці. І це дає відчутні позитивні результати. Останніми роками наявна позитивна динаміка зменшення нещасних випадків. Починаючи з 2012 року кількість нещасних випадків зменшилась майже в половину.

Також останніми роками значно покращився стан санітарно-побутового забезпечення. Всі позиції відповідають нормативам, а працівники забезпечені повною мірою спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту, що позитивно сприяє комфорту праці.