Пожежу легше попередити, аніж загасити, – Віктор Чигринець

Проблема охорони лісів від пожеж – одна з найскладніших, що вирішуються працівниками лісового господарства. Саме тому це питання набуває особливої актуальності на початку пожежонебезпечного періоду. Адже пожежу легше попередити, аніж загасити, – переконаний начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець. То ж питання підготовки лісгоспів до пожежонебезпечного періоду на особливому контролі начальника.

Державний лісовий фонд підприємств, що координуються Сумським обласним управлінням лісового та мисливського господарства, нараховує 285,7 тис. га, що складає 63 % від загального по області. Близько 40 % цих лісів – хвойні, і у період підвищеної пожежної небезпеки – у головній групі ризику.

Щоб запобігти пожежам, за лісами ведеться цілодобовий відеонагляд. Для цього у лісових масивах держлісгоспів встановлено 24 вежі відеоспостереження. Цьогоріч планується встановити ще одну таку вежу. Вони покривають 100% лісів державного лісового фонду, а також частково виявляють пожежі у лісах комунальних підприємств.

Як результат, всі пожежі, що виникають у лісових масивах, локалізуються оперативно. Зокрема у 2020 році у лісах Сумського ОУЛМГ було зареєстровано 57 випадків лісових пожеж. У 13 випадках до гасіння пожеж були задіяні підрозділи ДСНС.

«Всі пожежі були виявлені та локалізовані вчасно, що не дало змоги розповсюдитись вогню на значні площі. Загалом було пошкоджено вогнем 20,56 га. Причини всіх загорянь – випалювання сухої трави на полях та присадибних ділянках», – говорить начальник управління.

У системі роботи підприємств – проведення рейдів по виявленню порушників правил пожежної безпеки. У минулому році працівники державної лісової охорони провели 1178 рейдів. За порушення вимог пожежної безпеки в лісах було притягнуто до адміністративної відповідальності 24 правопорушника, сума накладених штрафів склала 7854 гривень.

Підготовку до початку цьогорічного пожежонебезпечного періоду сумські лісівники провели досить ретельно. Це відзначила перевірка, яка щойно завершилась у держлісгоспах. Її проводили відповідальні фахівці Сумського ОУЛМГ.

У кожному із 12 підприємств діє лісова пожежна станція (ЛПС), а у кожному лісництві (їх понад 60) – створені пункти протипожежного інвентарю.

До слова, лісова пожежна станція Конотопського лісгоспу за підсумками минулорічного Всеукраїнського конкурсу, організованого Товариством лісівників України, була визнана кращою в Україні.

Фонд технічних протипожежних засобів підприємств управління нараховує 21 автомобіль, що призначені для гасіння лісових пожеж, крім цього у наявності 19 цистерн з мотопомпами та інше необхідне обладнання. Створено необхідний резерв паливно-мастильних матеріалів з розрахунку 500 літрів палива на кожен пожежний автомобіль.

З метою попередження лісових пожеж щорічно влаштовується 1,7 тис.км мінералізованих смуг, проводиться догляд за ними в обсязі понад 11 тис.км.

У лісових масивах вздовж доріг загального користування та у місцях відпочинку населення вже виставлено понад 600 аншлагів, панно, плакатів на протипожежну тематику. Планується перекрити понад 500 лісових автомобільних доріг.

«Порівняно невеликий за підсумками минулого року показник площ пожеж в Сумській області у порівнянні з іншими регіонами – це результат тісної співпраці і відпрацьованої взаємодії державної лісової охорони з підрозділами ДСНС, як на районному рівні, так і на рівні обласних управлінь», – говорить Віктор Чигринець.

У квітні, коли зазвичай розпочинається період масового випалювання сухої рослинності, відповідальними фахівцями Сумського ОУЛМГ спільно з представниками служби ДНСНпланується проведення повторної перевірки держлісгоспів на предмет їх готовності до дій у ситуаціях виникнення загорянь.