На Сумщині проводять лісопатологічне обстеження насаджень ясеня

У держлісгоспах, підпорядкованих Сумському обласному управлінню лісового та мисливського господарства, проводять моніторинг насаджень ясеня на предмет їх ураження небезпечними хворобами та шкідниками. У відділі лісового господарства констатують, що підсумки обстеження примушують хвилюватись: ясень серйозно хворіє і є загроза його втратити.

Хвороба, від якої потерпають дерева – халаровий некроз. Це грибкове ураження, яке зумовлює cуховершинність дерев і повне інфекційне всихання. Ясень, уражений грибком, у лісових масивах помітний здалеку червонястим забарвленням кори. Крім того, хворе дерево втрачає імунітет до інших шкідників: короїдів і лубоїдів. Деревина ясеня синіє, всихає, втрачає свої якості і з ділової перетворюється на дров’яну. За словами науковців, причиною цьому є нслідки кліматичних змін у світі.

У лісах держлісгоспів області ясеневі насадження займають 18,3 тис. га. Найбільші площі у Сумському, Краснопільському, Охтирському та Тростянецькому підприємствах, відповідно 5,6 тис. га, 4,1 тис. га, 3,1 тис. га та 2,1 тис. га.

«На сьогодні вже обстежено 5766 га, де ясень є головною породою, та 5968 га насаджень за участі ясеня. З обстежених ділянок на площі 5,3 тис. га виявили осередки халарового некрозу та на площі 856 га – осередки великого ясеневого лубоїда», – коментує підсумки проведеної роботи заступник начальника Сумського ОУЛМГ Леонід Бут. За його словами, на сьогодні єдиним природним методом боротьби є оперативне проведення необхідних санітарних заходів.

Найбільші ділянки ураження насаджень халаровим некрозом виявлені у Охтирському лісгоспі – 1,9 тис. га, Сумському лісгоспі – 997 га, 914 га – у Кролевецькому лісомисливському господарстві, 838 га – у Краснопільському лісгоспі та 322 га – у Тростянецькому.

Найбільші осередки великого ясеневого лубоїда зафіксовані у Краснопільському лісгоспі – 367 га, 271 га – у Охтирському лісгоспі, 85 га уражено у Сумськму лісгоспі, 56 га – у Тростянецькому та 52 га – у Конотопському лісгоспі.

«Щодо ясеневого лубоїда, незважаючи на порівняно невеликі площі ураження, появу в насадженнях цього шкідника лісівники вважають величезною проблемою. Адже попереджати його стрімке поширення надзвичайно складно.»

Наразі підприємства приступили до оформлення необхідних дозволів для проведення у насадженнях необхідних санітарних заходів. У подальшому ж вивчатимуть варіанти заміни ясеня іншими, більш стійкими до захворювань породами дерев.

На світлинах: обстеження насаджень ясеня у Лебединському лісгоспі