На часі – реформа у лісовій галузі, але підхід має бути виваженим

Питання необхідності реформування та розвитку лісового господарства обговорюється протягом останніх п’яти років. Реформа дійсно потрібна, і сьогодні вона, як ніколи, на часі. Але будь-які зміни повинні базуватись на чіткому формуванні очікуваних результатів, бути цілком виваженими на всіх рівнях у галузі та в суспільстві, адже від цього залежить майбутнє лісового господарства та екологічна стабільність держави. Саме про це йшлося на позачерговій нараді, яка після відповідної наради у Держлісагентстві днями відбулась у Сумському обласному управлінні лісового та мисливського господарства за участі керівництва управління, директорів державних лісогосподарських підприємств області та членів діючої при управлінні громадської ради.

Байдужих на засіданні не було. Кожен учасник зібрання висловлював своє бачення, яке базувалось на специфіці діяльності підприємства, його логістиці, внеску лісгоспу у формування бюджету місцевої ОТГ та рівню зайнятості місцевого населення.

Червоною ниткою у кожному виступі пройшла думка про недосконалість діючої системи оподаткування. За підсумками 2020 року підприємства управління сплатили до зведеного бюджету і Державних цільових фондів 456,1 млн. грн. податків, зборів та обов’язкових платежів. Якщо провести аналіз сплати податків і платежів з 1 м3 заготовленої деревини, то в цілому по управлінню сплачено 559 грн. З 1 грн. реалізованої продукції підприємства сплатили 44% податків і зборів, а по Краснопільському, Тростянецькому та Охтирському лісгоспах – понад 50%, що за європейськими підходами до господарювання є економічно невиправданим. Та навіть за таких умов всі сумські лісгоспи довели свою рентабельність і завершили рік з прибутками.

Наголошувалось, що сьогодні, щоб іти у ногу з часом, підприємства повинні постійно інвестувати кошти у розвиток матеріально-технічної бази, удосконалювати процеси виробництва, оновлювати машини та механізми по догляду за лісом, розвивати лісову дорожню інфраструктуру. А для цього, при діючій системі оподаткування, можливості мінімальні. Тому при розробці «дорожньої карти» реформ необхідно акцентувати увагу саме цих питаннях.

Говорилось, що потребує удосконалення і інституційна система лісового господарства. Вона вимагає проведення оптимізації неприбуткових та нерентабельних підприємств, зокрема у малолісних регіонах України, та забезпечення їх належного бюджетного фінансування. Це дасть можливість вирівняти ресурсну базу та фінансові ресурси підприємств, збільшить їх інвестиційні можливості, оптимізує адміністративні витрати та підвищить доходи самих працівників.

Також акцентувалось, що досить серйозно треба підійти до формування на підприємствах кадрового потенціалу. До цього підхід має бути досить зважений. Потрібно провести переатестацію, люди мають розуміти, для чого вони носять форму і мають посвідчення представника державного органу в галузі лісового і мисливського господарства. Це серйозний статус, але не всі спроможні йому відповідати. Тому переатестація — це необхідний крок у рамках реформи.

У підсумку резюмували, що усі зміни мають бути прийняті комплексно. Напрацювання цілісної стратегії та втілення її у життя вимагає фахового і виваженого підходу та широкого залучення професіоналів, науковців, громадськості та публічного суспільного обговорення.

У першу чергу, реформи повинні ґрунтуватися на належно сформульованій та схваленій державній лісовій політиці та чіткому формуванні очікуваних результатів перетворень, термінах їх здійснення та процедурі зовнішнього моніторингу і контролю, містити чіткі положення із зазначенням необхідних змін у чинному законодавчому полі.

Запропонована модель запрацює тоді, коли Уряд схвалить необхідні рішення, направлені на поліпшення фінансового забезпечення державних лісогосподарських підприємств.

Після відповідних постанов Кабінету Міністрів України та наказів Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів підприємства можуть очікувати позитивних змін, так як отримають суттєво інші економічні можливості, зможуть направити кошти на переоснащення і залучити кращих спеціалістів, які будуть отримувати гідну заробітну плату.