На Сумщині весняна лісокультурна кампанія на «низькому старті»

Прислів’я, що весняний день рік годує, для лісівників спрацьовує не на один рік, а на десятиліття. Навесні руками і турботами лісівників народжуються нові ліси, а лісовий «урожай» визріває десятки, а то й до сотні років. Садіння лісу – справа на далеку перспективу і кожен висаджений сіянець повинен потрапити у вологу землю. Часу завжди обмаль, а об’єми робіт значні. То ж весняний період у лісівників – це завжди пора гаряча.

Сьогоднішній день відкрив березневий календар, тим самим нагадуючи, що весняна лісокультурна кампанія не за горами. Щоб встигнути вчасно впоратись з усіма лісогосподарськими планами, сумські лісівники подбали заздалегідь. У 2020 році всі лісгоспи виконали плани з висівання розсадників та вирощування садивного матеріалу. Лісові розсадники були висіяні на площі – 9,38 га ( це 161 % від плану – 5,8 га). На сьогодні вже очікують до висадки у ґрунт близько 11 мільйонів стандартних сіянців основних лісоутворюючих порід: сосна звичайна, дуб звичайний, дуб північний, ялина, модрина, ясен, липа та клен.

«Лісгоспи садивним матеріалом забезпечені повною мірою. Наша потреба – 8,4 мільйони штук сіянців, а фактично вирощено 10,9 мільйонів штук, це 130 % від плану. Тому є певні резерви – понад 1,3 мільйонів штук стандартних сіянців, які можна буде реалізувати для потреб іншим підприємствам. Є лишки сіянців по сосні звичайній у Конотопському, Середино-Будському та Кролевецькому підприємствах, по дубу звичайному – у Краснопільському, Кролевецькому і Тростянецькому лісгоспах та дубу червоному у Тростянецькому та Кролевецькому держлісгоспах. Також у лісгоспах є 0,44 га теплиць з системою поливу та 0,14 га парників для закладення зеленого живцювання. У минулому році на цих площах виростили 993 тисяч штук садивного матеріалу», – коментує підготовку держпідприємств, що координуються Сумським обласним управлінням лісового та мисливського господарства, начальник відділу лісового господарства управління Анатолій Омельченко.

Подбали сумські лісівники і про любителів ландшафтного дизайну.Для потреб забезпечення населення декоративним садивним матеріалом держлісгоспи виростили понад 103 тисячі штук стандартних саджанців понад 40 видів та форм.