У 2020 році сумські держлісгоспи витратили на охорону праці понад 13 млн. грн.

У 2020 році колективними договорами державних підприємств, що координуються Сумським обласним управлінням лісового та мисливського господарства, були передбачені витрати в сумі 13 млн. 122 тис. грн. на заходи, які стосуються поліпшення стану охорони праці, побутових умов та виробничого середовища.

Фактично за звітний період було витрачено 13 млн. 261 тис. грн., що становить 3,5 % від фонду оплати праці. Витрати на одного працюючого склали 5473 грн. У сумі витрат проведення цільового навчання з охорони праці, забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального захисту та проведення медичного огляду працівників. Найбільше витратили на одного працюючого у Краснопільському та Роменському лісгоспах, відповідно 8,5 тис. грн. та 8,1 тис. грн., – про це повідомив головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів та маркетингу Віктор Селезень у ході розгляду питання про стан охорони праці на підприємствах управління на засіданні колегії управління, яке відбулось у четвер, 25 лютого.

Він відзначив, що державними лісогосподарськими підприємствами проводиться весь необхідний комплекс робіт з профілактики виробничого травматизму та створення працівникам безпечних і нешкідливих умов праці. І це дає відчутні позитивні результати. Останніми роками наявна позитивна динаміка зменшення нещасних випадків. Починаючи з 2012 року, кількість нещасних випадків зменшилась майже в половину.

Віктор Селезень відмітив, що за останні роки стан санітарно-побутового забезпечення значно покращився. Всі позиції відповідають нормативам, а працівники забезпечені повною мірою спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту, що позитивно сприяє комфорту праці.

На підприємствах у системі здійснюється контроль за охороною праці. Протягом 2020 року працівники служби охорони праці держлісгоспів провели понад 583 обстежень, під час яких було виявлено 1657 порушень вимог нормативних актів з охорони праці. Відзначалось, що працівники служб охорони праці не завжди проявляють принциповість і вимогливість до порушників законодавства про охорону праці та не повною мірою використовують надані їм повноваження щодо притягнення винних осіб до відповідальності. Протягом звітного періоду за порушення нормативних актів з питань охорони праці було притягнуто до дисциплінарної відповідальності 15 посадових осіб та 7 винних працівників.

Підсумовуючи розгляд даного питання, начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець наголосив на персональній відповідальності керівників держлісгоспів за стан охорони праці на підприємстві та постійному контролі за витратами на ці цілі. Особливо це стосується придбання спецодягу, витрат на харчування працівників та створення безпечних умов праці на виробництві.