У лісах України – велике будівництво лісових доріг

У лісах України – велике будівництво лісових доріг. Майже 100 кілометрів транспортних артерій з’явилось минулоріч. На цей рік у планах лісівників також гостро стоїть питання будівництва лісових артерій.

Як зазначають фахівці Державного агентства лісових ресурсів України, розширення дорожньої мережі в лісовому фонді України сприяє раціональному використанню і відтворенню лісових ресурсів і, відповідно, заподіяння найменшої шкоди ґрунту та лісовому надґрунтовому покриву під час лісозаготівлі.

Крім того, системне будівництво лісових автомобільних доріг відповідає вимогам міждержавних зобов’язань України – «Конвенції про охорону біологічного різноманіття», «Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат», «Конвенції про охорону дикої фауни, флори та природного середовища їх перебування в Європі», якими задекларовано проведення всеосяжної політики для охорони та сталого розвитку регіонів з метою поліпшення якості життя, зміцнення місцевих економік і громад, збереження природних цінностей та культурної спадщини.

Будівництво лісових доріг є проєвропейським вектором розвитку лісового господарства. До прикладу, в країнах Європи будівництво лісових доріг є одним із пріоритетних напрямків роботі. В Латвії густота дорожньої мережі в лісовому фонді на 1000 га лісового фонду становить 10 кілометрів, в Північній Європі – 30, в Німеччині – 36 кілометрів. Однак в Україні мережа лісових автодоріг є недостатньо розвинутою і недостатньо розбудованою, щільність її коливається, залежно від лісорослинної зони (Карпати, Полісся, Лісостеп, Степ) від 3,0 км/1000 га до 13,5 км/1000 га і є неоднорідною в розрізі областей. Щільність транспортної мережі прямо залежить від ґрунтово-гідрологічних умов та рельєфу (гірські масиви, піщані арени, річища, болотисті ділянки). Для прикладу, у гірських лісах Карпатського регіону вона становить 3,5-6,0 км/1000 га, за середнього значення цього показника у гірських лісах Європи – 8,0-33,0 км/1000 га, що у 2-5 разів вище, ніж в Україні. Аналогічна ситуація і інших регіонах України. За таких умов в українських лісах практично неможливо забезпечити застосування засад сталого ведення лісового господарства. Тож велике будівництво лісових доріг – правильний напрямок лісових господарників.