Сумські лісгоспи отримали близько 30 млн. грн. доходів від ведення діяльності, не пов’язаної з основною

З підсумками 2020 року лісогосподарські підприємства, що координуються Сумським обласним управлінням лісового та мисливського господарства, отримали близько 30 млн. грн. доходів від ведення діяльності, не пов’язаної з основною.

«Ми націлюємо керівників раціонально використовувати наявний ресурс. Відходи лісозаготівель, лісопиляння, деревообробки займають майже 50 % заготовленої деревини. Чому їх не використовувати? Необхідно знаходити можливості та якнайширше використовувати наявну техніку і обладнання», – говорить заступник начальника Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Євген Фролов.

За його словами, вміння прораховувати на кілька років вперед і дбати, щоб за будь-яких умов підприємство залишалось прибутковим – це один з головних критеріїв професіоналізму директора лісгоспу. Адже при наявності ресурсу і споживачів та мінімумі витрат «математика» складається досить просто. А якщо ресурс мінімальний, логістика складна і ринок відсутній, тоді справи можуть бути кепські. Керівнику треба думати щоденно, де брати кошти на податкові платежі, зарплату працівникам і т.д., не говорячи про головне, кошти на ведення лісового господарства, охорону лісу від шкідників та пожеж тощо.

«Якщо проаналізувати більш конкретно по лісгоспах, то 2,3 млн. грн. з цієї суми ми отримали від реалізації новорічних ялинок, найкраще в цьому питанні спрацював Охтирський, Тростянецький і Сумський лісгоспи. 2,1 млн. грн. склала виручка від реалізації декоративного посадкового матеріалу, найбільше реалізували у Роменському і Тростянецькому лісгоспах. 860 тис. грн. – це дохід від роботи рекреаційної ділянки «Лісовичок», що у Тростянецькому лісгоспі. 4,5 млн. грн. – це кошти від реалізації паливної тріски та пелет, виробництвом яких займаються Охтирський та Свеський лісгоспи», – деталізує Євген Фролов.