Якщо хочеш щось залишити людям, просто посади дерево!

Якщо хочеш щось залишити людям, просто посади дерево! – це головний зміст акції «Придбай ялинку у горщику – зроби своє оточення кращим!», започаткованої Сумським обласним управлінням лісового та мисливського господарства у минулому році. Цьогоріч акція знову запрошує до участі всіх бажаючих!

Нагадаємо, акція «Придбай ялинку у горщику – зроби своє оточення кращим!» триває у три етапи: у передноворічний період лісівники пропонують людям придбати деревце у горщику – це етап перший! Друге – це зберегти деревце, що є найважчим, але цілком можливим! І третє – навесні продовжити йому життя: прикрасити новорічною ялинкою своє подвір’я, чи то подарувати дитячому садочку, школі, храму, а, можливо, й просто висадити у парку міста чи навіть у лісі. Різниці немає, від цього зміст акції не змінюється, адже будь-яким рішенням ми робимо кращим своє оточення. І не лише своє, ми ділимось красою з оточуючими, бо дерева живуть набагато довше, ніж люди.

«Реалізацією у передноворічний період ялинок із закритою кореневою системою (у горщиках) наші лісогосподарські підприємства займаються вже понад десять років. Але у минулому році ми вперше спробували вивести цю тему на широкий загал. До речі, ініціаторами цього стала сама громадськість, яка через соціальні мережі активно цікавилась такою продукцією. Ми лише підтримали ці ініціативи. Єдине, про що хвилювалися, це про те, що таку ялинку, дійсно, не так просто зберегти у домашніх температурних умовах», – коментує начальника відділу лісового господарства Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Омельченко.

Та у Сумському ОУЛМГ потурбувались і про це. Студенти факультету лісового господарства та садово-паркового мистецтва СНАУ розробили необхідні рекомендації, як зберегти ялинку у домашніх умовах, а лісівники випустили буклети, які дарували кожному учаснику акції.

Люди дійсно виявились активними не лише у інтернет-мережі. Ялинки у горщиках користувались попитом. Звісно, що у меншій мірі, ніж традиційні, але актуальність цього питання не спадала до останніх передноворічних днів. Сподіваємось, що навесні ці деревця знайшли свої місця у парках, скверах, присадибних ділянках чи деінде. До речі, у Велико-Бобрицькому лісництві Краснопільського лісгоспу є ціла алея таких іменних новорічних ялинок. Тягнеться вона вздовж лісової дороги, що веде до урочища «Образ». Її почали закладати лісівники, а продовжують доповнювати люди, які останніми роками купували ялинку у горщику саме у лісництві.

У цьому році реалізацією деревець у горщиках займається 5 лісгоспів управління: Краснопільський, Лебединський, Роменський, Сумський та Тростянецький. У асортименті: ялики звичайні, ялинки голубі та сосни кримські. Останні пропонують до продажу краснопільські лісівники (Велико-Бобрицьке лісництво).

Ціни на деревця залежать від їх висоти та літражу і якості горщика. Найменшу – деревце до 50 см – можна придбати за 90-100 грн. Найдорожчі -метрові голубі ялинки з формованою кроною, такі по 450-600 грн. Вони є у Роменському лісгоспі.

Загалом в області на сьогодні вже реалізували 357 деревець.

І якщо з цих деревець хоча б третина прийде у природу – це буде чудова жива згадка про рік. Долучайтесь, залиште на нашій землі вічнозелену згадку про себе!

Додаткові відомості про наявність товару, ціни та місця продажу ви можете отримати за телефоном «гарячої лінії» Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства (0542) 61 11 27 – Федько Володимир Володимирович.