Загальна площа всихання лісів в Україні становить 305 тис. га

Впродовж останнього десятиріччя в Україні проблема всихання лісів набула загальнодержавного масштабу. Цей процес масового всихання лісівники називають «біологічною пожежею».

Підприємствами, установами та організаціями, які належать до сфери управління Держлісагентства, інформація стосовно всихання насаджень складається два рази на рік і подається до Відділу охорони і захисту лісів Держлісагентства. Так, станом на 1 січня поточного року, загальна площа всихання насаджень складала 269 тис. га, за перше півріччя виникло нових осередків на площі 101 тис. га, ліквідовано заходами боротьби 65 тис. га, залишок на 1 липня становить 305 тис. га, з яких сосна – 154 тис. га, ялина – 15 тис. га, дуб – 86 тис. га та інші породи – 50 тис. га.

Порівняно з річним показником 2010 року площа всихання за І півріччя 2020 року збільшилась на 50%.

Профілактичні заходи, спрямовані на зменшення та поширення площ всихання насаджень, полягають у розвішуванні гнізд для птахів, перенесенні та обгородженні мурашників, здійсненні штучної інтеграції мурахожука та багатьох інших заходів, направлених на зменшення впливу шкідливих організмів, які своєю життєдіяльністю спричиняють загибель деревних порід, і, як наслідок, всихання деревостанів.

У випадку швидкого та загрозливого розповсюдження найнебезпечніших шкідників лісу проводяться винищувальні заходи боротьби. В переважній більшості обробка насаджень проводиться за допомогою аерозольних генераторів дисперсної дії типу ГАРД-МН. Вона може здійснюватись хімічними або біологічними препаратами, в залежності від місця розташування лісової ділянки. Окрім винищувальних заходів проводять також і профілактичні заходи боротби.

У випадку, коли профілактичні заходи не приносять бажаного результату, оскільки комплекс природних, антропогенних та інших факторів спричиняє загибель дерев, ліквідація всихання насаджень полягає у вчасному проведенні заходів з поліпшення санітарного стану лісів.

Пресслужба Дежлісагентства