Сумські парламентарі просять Кабмін забезпечити виважений підхід у реформуванні лісової галузі

На засіданні другої сесії Сумської обласної ради, яка відбулась у п’ятницю, 11 грудня, слухалось питання реформування лісової галузі.

З ініціативою про це звернулось до депутатського корпусу Сумське обласне управління лісового та мисливського господарства.

Передумовою звернення став проєкт Державної стратегії управління лісами України до 2035 року (далі – проект), представлений до обговорення Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України. Який, на думку лісівників, є недосконалим, у зв’язку з чим його не можна схвалювати в представленій редакції.

Стурбованість лісівників викликали наміри Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України запровадити нову систему управління, яка передбачає створення єдиної державної компанії, що не спрямована на вирішення актуальних проблем лісового господарства держави, а лише має на меті централізувати важелі управління лісовими ресурсами в Києві.

Коментуючи звернення, депутат обласної ради – начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець зазначив, що на сьогодні державна лісова політика потребує суттєвих змін, але, поряд з цим, і виваженого підходу до їх впровадження. Адже від цього залежить майбутнє лісового господарства та екологічна стабільність держави.

Реформи повинні ґрунтуватися, в першу чергу, на належно сформульованій та схваленій державній лісовій політиці, містити чіткі положення із зазначенням необхідних змін у чинному законодавчому полі, стратегії перетворень у суміжних сферах державного управління, чіткому формуванні очікуваних результатів перетворень, термінах їх здійснення та процедурі зовнішнього моніторингу і контролю, дотриманні принципів децентралізації та євроінтеграції, удосконаленні системи оподаткування лісового господарства, заходах з протидії корупції на всіх етапах лісового господарства й торгівлі деревиною, комплексному вирішенні проблеми незаконних рубок та обігу незаконно добутої деревини, забезпеченні належного бюджетного фінансування лісогосподарських підприємств малолісних регіонів України, посиленні протипожежних заходів, заходах із подолання масового всихання лісів.

«Питання необхідності реформування та розвитку лісового господарства обговорюється протягом останніх п’яти років. У 2017 році вже було зупинене намагання Мінагрополітики запровадити реформування лісового господарства та створення єдиного суб’єкта господарювання в лісовому господарстві і ліквідації державних лісогосподарських підприємств як юридичних осіб. Робота лісової галузі тісно пов’язана з іншими секторами економіки держави – деревообробкою, сільським господарством, туризмом, тому подальший розвиток і реформування системи управління лісовим господарством повинні бути виваженими і обґрунтованими», – акцентував Віктор Чигринець.

Також лісівники наголошують, що заснування нової господарюючої структури в лісовому господарстві суперечить ініціативі Президента України щодо децентралізації влади та буде негативно сприйнято як населенням, так і органами місцевого самоврядування.

Недоцільним воно є і тієї точки зору, що за умови об’єднання в одному господарському суб’єкті дотаційних та прибуткових господарств створюються передумови для внутрішніх конфліктів на ґрунті неоднозначного ставлення до перерозподілу коштів, що заважатиме їх сталому розвитку.

Резюмуючи звернення, голова Сумської обласної ради Віктор Федорченко зазначив, що напрацювання моделі реформування системи лісового господарства має ґрунтуватися на кращих європейських практиках з урахуванням думки науковців та фахівців й проходити у тісній взаємодії з Верховною Радою України, органами державного управління в регіонах, органами місцевого самоврядування, профільними бізнесовими асоціаціями, профспілками та громадськістю.

У підсумку розгляду даного питання парламентарі підтримали звернення до Кабінету Міністрів України й Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України щодо необхідності забезпечення виваженого підходу в реформуванні лісової галузі.

Зауважимо, що у листопаді цього року Сумська обласна рада профспілок України теж направила відповідне звернення до Кабміну і Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, де також висловила своє занепокоєння створенням так званої «державної компанії», адже це призведе до значного вивільнення працівників та створить у масах соціальну напругу.