Для журналістів влаштували «міністерський престур» до ялинок

Щоб ознайомити з особливостями цьогорічної ялинкової кампанії та заходами, які проводяться для запобігання проявам браконьєрства, представників мас-медіа запросили у «міністерський» престур до ДП «Фастівський лісгосп», Київщина.

У Дорогинському лісництві журналістам продемонстрували плантацію новорічних ялинок, розповіли про заходи, які проводяться напередодні свят для уникнення незаконного вирубування хвойних дерев. Крім того, журналісти побували на ялинковому ярмарку, які діють майже в усіх лісництвах і лісгоспах України. Медійники мали змогу оцінити якість і вартість товару, так би мовити, від виробника.

Міністр Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Ромен Абрамовський розповів про копітку працю лісівників, які докладають чимало зусиль для того, щоб новорічна ошатна красуня могла вирости та прикрасити оселі кожного українця:

«Мало хто задумується, наскільки тривалим є шлях новорічної ялинки до нашої оселі. Аби ялинки набули товарного вигляду, лісівники вирощують їх до десяти років. Звичайно ж, не обходиться без клопотів, матеріальних затрат та щоденного догляду. Щоб у кожній оселі з’явилася одна з новорічних красунь із тих, які сьогодні ми бачимо на плантації площею в 3,7 га, за ними необхідно пильно доглядати. Варто відзначити, що плантації оновлюються і доповнюються новими деревами щороку».

Роман Абрамовський розповів і про те, чому варто обирати живу ялинку, а не штучну:

«Міністерство запустило опитування, яке саме новорічне дерево обиратимуть українці на свята – свіжозрізану ялинку чи штучну. Свіжозрізана ялинка – це поточна діяльність лісгоспів, вони постійно оновлюють плантації, вирощуючи ялинки без шкоди для природи. Щодо штучних ялинок, то такі довго експлуатуються, і в цьому сенсі вони здаються більш екологічними. Але насправді вуглецевий слід, енергія й інші ресурси, які витрачають для виготовлення пластикового дерева, призводять до того, що воно все ж не є екологічним. Тож я закликаю кожного купувати живе новорічне дерево для радості домочадців та створення теплої святкової атмосфери в домівці», – резюмував Міністр.

Голова Держлісагенства Василь Кузьовиич поінформував, що кожне лісогосподарське підприємство, яке координується Держлісагентством, підготувало до свят тисячі хвойних дерев: «При кожному лісогосподарському підприємстві є плантації новорічних ялинок. У першу чергу, це зроблено для задоволення попиту громадян. Адже новорічну ялинку хочуть бачити дітки як у Миколаївській, так і в Херсонській, Житомирській, Київській та Харківській областях. На плантації новорічних ялинок у Дорогинському лісництві буде заготовлено 1000 хвойних дерев. Загалом, по Україні нині росте 13,5 мільйона новорічних ялинок. Цього року ж планується заготувати 520 тисяч дерев. Заготівля ялинок проводиться за заявками торгівельних організацій та споживачів».

Нагадав головний лісівник країни й про штрафи за незаконну заготівлю новорічних дерев, які коливаються від 520 до 2347 грн залежно від діаметра хвойного дерева. Очільник галузі наголосив на тому, що ознакою легальності заготівлі хвойних дерев є самоклейні стрічки або бирки зі штрих-кодами. Документом, що підтверджує легальність походження новорічних ялинок при їх транспортуванні, є товарно-транспортна накладна. Василь Кузьович повідомив також про те, що Держлісагентство, за його вказівкою, ще у листопаді підготувало наказ «Про посилення охорони хвойних насаджень у різдвяно-новорічний період 2021 року.

Василь Кузьович додав, що мобільні групи з працівників державної лісової охорони, Нацполіції, Держекоінспекції і преси патрулюють ліси за спеціально розробленими маршрутами: «В основному вони проходять уздовж доріг, поблизу лісових масивів і населених пунктів. Особливу увагу приділяють ділянкам, де росте хвойний молодняк. У порушників мало можливостей сховатися від патруля. У лісництвах на місцях застосовують безпілотники та камери відеоспостереження для унеможливлення незаконній заготівлі дерев. Головна мета таких патрулів – не покарати винних, а не допустити незаконних рубок. Задля цього і вартість ялинки мінімальна – від 48 до 120 гривень за погонний метр. Тож краще новорічні деревця купувати безпосередньо в лісівників. Так ви точно придбаєте законно заготовлене дерево».