УКРАЇНСЬКО-ЛИТОВСЬКЕ СПІВРОБІТНИЦТВО ОБГОВОРИЛИ В ДЕРЖЛІСАГЕНТСТВІ

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Василь Кузьович зустрівся із Надзвичайним і Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні Вальдемарасом Сарапінасом.

Головною метою зустрічі та темою розмови стало питання налагодження та здійснення прямого та взаємовигідного діалогу між українськими та литовськими лісівниками.

Зокрема, сторони обговорили доцільність обміну досвідом стосовно розвитку та реформування лісового господарства, перспективи співпраці у галузі охорони лісів від пожеж, використання геоінформаційних систем в лісовому господарстві тощо.

Василь Кузьович поінформував присутніх про щедрість й багатство української природи та особливості лісового господарства України. Відзначив очільник галузі й про зменшення суцільних систем рубок та запровадження чіткого електронного обліку деревини у тому числі для унеможливлення незаконного обігу деревини. Лісівники ефективно протидіють браконьєрам, вдосконалюють систему нагляду за лісами, зокрема встановлюють камери відеонагляду, використовують квадрокоптери тощо.

Не оминув очільник галузі й питання пожежної безпеки в лісах. «На жаль, питання виникнення лісових пожеж щороку гостро стоїть на порядку денному в діяльності лісівників України» – зазначив Голова Держлісагентства Василь Кузьович.

«Цей рік для лісівників, як ніколи, став вкрай важким. Лише на Луганщині вигоріло понад 30 тисяч гектарів лісів. Тому для нас вкрай важливо отримати допомогу, зокрема числі міжнародну, для забезпечення відновлення лісів Луганщини та модернізації системи протидії лісовим пожежам. Саме тому ми звертаємося до представників Литовської Республіки з проханням допомоги» – підсумував Голова Держлісагентства Василь Кузьович.

Вальдемарас Сарапінас, Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні також заявив про свою готовність до підтримки плідного діалогу з українською стороною щодо розвитку лісової галузі та пообіцяв підняти питання міжнародного співробітництва на урядовий рівень, тим більше, що зовсім нещодавно в Литві відбулися парламентські вибори й незабаром очікується оновлення складу уряду країни.

Пресслужба Держлісагентства України