Акція «Нагодуй птахів взимку» крокує Сумщиною

Ініційована у цьому році Державним агентством лісових ресурсів України загальнодержавна акція «Нагодуй птахів взимку» знайшла прихильників навіть у найвіддаленіших куточках Сумщини. За підтримки Сумської обласної державної адміністрації свою ходу містами, містечками і селами області вона розпочала 8 грудня.

У Держлісагентстві наголосили, що дата старту акції обрана не випадково – адже саме 8 грудня в усьому світі відзначають День клімату. Відтак, це привід задуматись кожному над своїми вчинками та відношенням до природи, довкілля. Адже зміни клімату, які спостерігаються зараз, в переважній більшості є наслідками людської діяльності. Проведення ж акції має на меті не лише допомогу птахам, а й сприятиме підвищенню у громадськості почуття безкорисливої любові та співчуття до наших пернатих друзів.

У Києві перша годівничка була розміщена у парку Голосієво на мільйонному дереві, яке, поряд з іншими, було посаджено 17 жовтня в рамках проєкту «ОЗЕЛЕНЕННЯ_УКРАЇНИ». То ж і на Сумщині для проведення головної події акції було визначене Велико-Бобрицьке лісництво Краснопільського лісгоспу. Адже 17 жовтня у рамках проєкту Озеленення України саме тут лісівники разом з обласним керівництвом створили яблуневий сад.

Обласний захід відбувся у четвер, 10 грудня. Заступник начальника Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Леонід Бут, начальник відділу природно заповідного фонду та біоресурсів Департаменту захисту довкілля та енергетики Сумської Руслан Бойченко, директор Краснопільського лісгоспу Віктор Мороз, Краснопільский селищний голова Юрій Яремчук прибули до Великого Бобрика, щоб разом з підростаючою лісівничою зміною – вихованцями учнівського лісництва «Дружба» – розвісити «пташині їдальні» на території дендропарку.

«Загалом до кінця грудня по Україні буде розташовано 15000 годівничок, які допоможуть пернатим вижити в холодну пору року. Адже за статистикою 90% птахів через голод не доживають до весни. На Сумщині планується розвісити до 600 годівничок, але думаємо, що буде більше. До акції вже долучилися у Тростянці, Шостці, Охтирці, Ромнах, Конотопі, Середино-Буді, сьогодні проходять акції у Краснопіллі, Кролевці, Лебедині, Свесі, Глухові, завтра – у Сумах. Розвішуються годівнички біля дитячих садочків, шкіл, у паркових зонах міст. До цієї доброї справи долучаються і дітки, і дорослі», – зазначив, звертаючись до школярів, заступник начальника управління Леонід Бут.

«Вихованці учнівських лісництв активно включилися у роботу. Вони разом з лісівниками майстрували ці пташині їдальні. А в учнівських лісництвах «Совенятко» Роменського лісгоспу, «Нескучанське» Тростянецького лісгоспу, «Дружба» – Краснопільського – вже не перший рік у цей період проходять конкурси годівничок. Виготовляють діти їх разом з батьками, а потім приносять у навчальні заклади. Тому кожна годівничка – справжній витвір мистецтва», – сказав заступник начальника управління.

І у цьому учасники заходу пересвідчились вочевидь, адже вихованці учнівського лісництва «Дружба» прийшли у дендропарк зі своїми ексклюзивними годівничками.

Після дендропарку вся команда «пташиних помічників» вирушила до урочища «Образ», де теж розмістили кілька годівниць.

«Мабуть не лише у межах нашого району, а й у межах всієї області до цілющої води приїздить найбільша кількість людей. Нехай тепер, готуючись до відвідин «Образу», беруть з собою і корм для птахів, долучаються до цієї доброї справи», – сказав директор Краснопільського лісгоспу Віктор Мороз.

Школярі пообіцяли годувати пташок насінням соняшника чи гарбуза та злаками: просом, пшеницею, подрібненою кукурудзою. Також говорять, що птахи полюбляють ягоди горобини, калини, дикого винограду, обліпихи, тому беруться приносити і таку поживу.

В області окрім лісівників до акції долучились Департамент захисту довкілля та енергетики, Департамент освіти і науки Сумської ОДА, Сумська обласна рада УТМР, установи природно-заповідного фонду.

«Акція з розвішування годівничок триватиме до кінця грудня. А от для догляду за ними – час необмежений. Адже поки триває холодний період року, у який птахам складно забезпечити себе кормом самостійно, наша допомога їм дуже потрібна», – коментує хід акції начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець.

Тому час добрих справ триває! Долучайтесь! Кожна зернина – це не лише прояв милосердя до пернатих друзів – це посіяна вами зернина добра, яка обов’язково проросте, а у майбутньому дасть щедрий урожай людяності і відгукнеться у серцях оточуючих іншими добрими справами.

Поспішайте творити добро!