В Україні стартувала загальнодержавна акція «#Нагодуй_птахів_взимку»

Час добрих справ. В Києві сьогодні, у всесвітній День клімату, стартувала загальнодержавна акція «Нагодуй птахів взимку». Символічно, перша годівничка була розміщена у парку Голосієво на мільйонному дереві, яке, поряд з іншими, було посаджено 17 жовтня в рамках проєкту #ОЗЕЛЕНЕННЯ_УКРАЇНИ. Загалом, у цей день по всій Україні було висаджено понад 2 мільйони дерев.

Морозним ранком до заходу з розміщення годівничок долучилися: 3-й Президент України Віктор Ющенко, Посол Чорногорії в Україні Драгіца Понорац, Президент CEO Club Ukraine Сергій Гайдачук, ініціатор проєкту «Озеленення України», генеральний директор Книги Рекордів України Аня Крисюк, генеральний директор «ТінІмпекс» Аліна Скоморохова, в. о. начальника управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Савченко, заступник начальника управління Андрій Вагін, керівник пресслужби Держлісагентства Юлія Давидова разом із працівниками агентства та представники КП УЗН Голосіївського району. Понад 100 «пташиних їдалень» було розташовано у Голосіївському парку.
3-й Президент України Віктор Ющенко під час спілкування з пресою розповів: «Найбільше, чого б мені хотілося – щоб з України брали приклад. Дуже позитивно, що преса сьогодні відгукнулась на такий чудовий захід і, сподіваюся, що розкажете кожному, як важливо дбати про природу та навколишнє середовище. Закликаю кожного посадити дерево та розвісити в себе на подвір’ї годівнички та допомогти птахам. Я не хочу, щоб волонтери з Європи приїжджали з-за кордону і розчищали Боржаву від сміттєвих заторів і не хочу, щоб моє покоління мало борги перед природою».
Прессекретар Держлісагентства Юлія Давидова: «Сьогодні стартувала масштабна акція, а з нею і флешмоб «#Нагодуй_птахів_взимку», ініційована Державним агентством лісових ресурсів України за підтримки Голови Держлісагентства Василя Кузьовича. Дата обрана не випадково — саме сьогодні в усьому світі відзначають День клімату. Відтак, це привід задуматись кожному над своїми вчинками та відношенням до природи, довкілля. Адже зміни клімату, які ми спостерігаємо зараз, в переважній більшості є наслідками людської діяльності. Годівнички, зроблені маленькими рученятами вихованців учнівських лісництв під мудрим та чуйним керівництвом викладачів, деревообробників та лісівників «розлетілися», як птахи, по всій країні. Загалом до кінця грудня буде розташовано 15000 годівничок, які допоможуть пернатим вижити в холодну пору року. Адже за статистикою 90% птахів через голод не доживають до весни. Врятуємо птахів – врятуємо ліс, наші парти та сквери!».
Президент CEO Club Ukraine Сергей Гайдайчук відзначив: «Природа була завжди, а люди були не завжди на цій планеті і, коли двісті років тому ми почали будувати міста, то природа їх не помічала. Але сьогодні ми побудували глобальне місто, які охопило всю планету. Сьогодні ми займаємось бізнесом, забуваючи про природу. Такі заходи, як сьогоднішній, не лише сприяють збереженню біорізноманіття, допомагають птахам і тваринам пережити холодну зиму, а й залишають у душах людей приємний спогад та відчуття відповідальності перед планетою. Сьогодні ми продовжили загальноукраїнську акцію #Озеленення_Украіни і показали, як можна заради добрих справ об’єднати українців різних поколінь. А весною плануємо продовжити проєкт та висадити дерева в 100 країнах світу за один день».
Державне агентство лісових ресурсів закликає кожного долучитися до збереження лісових масивів, а відтак популяцій птахів. Птахи – справжні друзі лісу. Наприклад, родина синиць за літо знищує близько 4 тисяч гусениць. За період годування своїх пташенят синиця знищує 24 мільйони яєчок комах.

Для відомства, відповідального за захист лісу від шкідників та хвороб, птахи є вірними помічниками. Лісівники вбачають свій обов’язок допомогти їм перезимувати, не загинути від голоду. Допомога птахам також є важливим профілактичним заходом, спрямованим на поліпшення якості лісових насаджень.