ПОСІВ НАСІННЯ РІЗНИХ ВИДІВ, ГІБРИДІВ ТА СОРТІВ КИЗИЛЬНИКІВ НА РОЗСАДНИКУ ДП «ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ ЛІСГОСП»

13 листопада 2020 року в посівному відділенні розсаднику Нескучанського л-ва ДП «Тростянецький лісгосп» за підтримки директора В. І. Зубко співробітниками лісгоспу на чолі з майстром тепличного комплексу О. С. Буряковою та к.с.-г.н., старшим науковим співробітником Краснотростянецького відділення УкрНДІЛГА В. П. Самодаєм було висіяне насіння різних видів, форм та сортів роду Cotoneaster (кизильники).

Кизильник

Насіннєвий матеріал надано доктором біологічних наук, професором ХНАУ Г. Т. Гревцовою завідувачу лабораторії селекції УкрНДІЛГА к.с.-г.н. С. А. Лось.

 

Більшість зразків були розділені на декілька і передані на підприємства Сумської, Донецької та Харківської областей з метою створення колекцій та вивчення їх адаптивних властивостей та ростових показників при вирощуванні в різних умовах.

 

Всього до ДП «Тростянецький лісгосп» було передано 35 зразків наступних видів та сортів кизильників Cotoneaster): к.гостролистий С.acutifolius), Ліндлея (C.lindleyi Steud), к.облямований (C.marginatus Lindl), к.скельний (С.saxatilis Pojark.), к.верболистий (C.salicifolius Franch) сорти C.salicifolius: «Повзучий» (Repens), «Осіннє полум’я» (Herbstfeuer), к.розчепирений (C.veitchii (Rehder & E.H.Wilson) G.Klotz), к. монетовидний (С.nummularioides) та багато інших.

Кизильник даммера

Посів виконано у підвищених грядах у спеціально підготовлену ґрунтову легку за складом суміш за технологією згідно рекомендацій Г. Т. Гревцової. Відокремлення варіантів було виконано методом садіння дворічних вкорінених саджанців туї західної. Для загортання насіння використано митий річковий пісок середньої фракції з метою запобігання ураження грибковими хворобами.

 

Посівне відділення облаштоване автоматизованою системою поливу, що дає можливість підтримувати ґрунт в постійному зволоженні.