Як перевірити, чи законно рубають ліс?

Що робити, якщо, на вашу думку, дерева рубають з порушенням закону? Які документи потрібно перевіряти та де їх знайти? Деталі розповів головний спеціаліст Відділу охорони і захисту лісів Державного агентства лісових ресурсів України Леонід Ільченко.

Загальна площа лісових ділянок України становить майже 10,4 млн га, лісистість України майже 16%. Держлісагентство відповідає за 73% лісового фонду країни.

Всього в Україні за встановленими нормативами вирубують 20 мільйонів кубометрів лісу на рік. На жаль в лісах скоюються і незаконні рубки. Станом 4 листопада у підвідомчих лісах незаконні рубки складають 45 тисяч кмб. Натомість у 2019 році ця цифра сягала 118 тисяч кбм.

Відрізнити, коли ліс рубають із порушенням законодавства, а коли ні, важко, тому активісти, з одного боку, можуть блокувати цілком легальні заготівлі, з іншого боку, не можуть нічого вдіяти у випадках очевидних порушень.

Леонід Ільченко розповідає, що ж таке незаконні рубки і як відрізнити офіційно заготовлену деревину від незаконної:

«Незаконна рубка – це заготівля деревини без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів. За лісовим законодавством спеціальним дозволом на використання лісових ресурсів, проведення інших рубок та робіт, пов’язаних і не пов’язаних із веденням лісового господарства, є лісорубний або лісовий квиток (стаття 69 Лісового кодексу України).

Дерево, зрубане без лісорубного квитка є як таким, що добуте незаконним шляхом. Відповідно до додатку 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» обчислюється розмір стягнення для сплати його лісопорушником. Наприклад, за незаконно зрубане дерево – діаметр пня якого становить 26,1-30 см – лісопорушник сплатить біля 4,5 тисяч гривень майнової шкоди».

«Окрім того, згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка» лісопорушник (фізична особа) сплатить ще й штраф – від 510 грн до 1020 гривень.

Санітарні рубки є частиною комплексу профілактичних заходів, які здійснюються з метою збереження стійкості насаджень, запобігання розвитку патологічних процесів у лісі, зменшення шкоди, що завдається шкідниками, хворобами, ліквідації наслідків аварій та стихійного лиха.

Заходи з поліпшення санітарного стану лісів плануються і здійснюються на основі матеріалів лісовпорядкування, а також санітарних та лісопатологічних обстежень, а в межах природно-заповідного фонду – відповідно до вимог проектів організації територій та об’єктів природно-заповідного фонду та/або положень про них з урахуванням специфіки, ступеня та періоду пошкодження насаджень, біології деревних порід, шкідників та збудників хвороб лісу», – додає Леонід Іванович.

Варто знати

Перевірити легальність вирубки можна також за допомогою смартфона або комп’ютера

Кожен громадянин може зайти з комп’ютера чи телефону на сайт lk.ukrforest.com та ознайомитися з переліком лісорубних квитків на заготівлю деревини або перевірити на карті законність здійснення рубок. Реєстр містить низку опцій, зокрема, можна обрати необхідну область, лісгосп, лісництво, квартал та виділ, систему і тип рубок, їхній статус та період проведення.

У загальному переліку можна обрати «Переглянути» та детально ознайомитися з тим чи іншим лісорубним квитком та ділянками, на яких відбувається чи відбуватиметься заготівля деревини, а також переглянути на онлайн карті.

Якщо Ви, гуляючи лісом, бачите рубку дерев, то вам потрібно зайти на сайт lk.ukrforest.com і обрати опцію «Карта». У телефоні має бути ввімкнена геолокація. Тоді на онлайн-карті автоматично визначиться геопозиція у лісі. Натиснувши на відповідний номер виділу, можна побачити інформацію про рубку, а також можна переглянути відповідний лісорубний квиток.

Прес-служба Державного агентства лісових ресурсів України