Що робити, якщо дерево стає небезпечним і становить реальну загрозу?

Якщо дерево стає небезпечним і становить реальну загрозу, що робити? Алгоритм дій для тих, хто стикається з подібним явищем, пояснили спеціалісти Сумського держлісгоспу.

 

…Будинок чи дача поруч з лісом – мрія багатьох. Адже краса і оздоровлення поруч. Та дерева ростуть, і з часом таке сусідство може стати небезпечним.

 

Сосна віком 80 років у нашому регіоні може мати висоту 20- 25м, а береза таких розмірів досягає уже в 60 років. Протягом всього періоду росту у дерев проходить процес очищення стовбура, під час якого нижні гілки відмирають і падають. Крім того, з віком зростає вірогідність появи прихованих внутрішніх гнилей, які інколи проявляються ззовні у вигляді плодових тіл грибів чи появою водяних пагонів. Такі дерева стають небезпечними та під впливом природних чинників: дощу, снігу чи вітру можуть впасти чи зламатись. Небезпечними вважаються і цілком здорові дерева у яких кут нахилу стовбура від вертикальної осі перевищує 30 градусів.

 

Що ж робити, якщо дерево стає небезпечним і становить реальну загрозу?

 

«Громадяни досить часто звертаються з такими питаннями. Якщо дійсно факти підтверджуються, є законні підстави, ми проводимо необхідні заходи. Головне – ні в якому разі не можна спилювати самотужки. Це не лише небезпечно, а й кваліфікується як самовільний поруб та карається згідно Закону», – говорить провідний інженер лісового господарства Руслан Сидора.

 

Перше, що треба зробити, це вияснити, хто є власником чи користувачем даної ділянки. Для цього можна скористатись інформацією на офіційних сайтах підприємств, або спеціальною,впровадженою Держлісагенством програмою «Ліс у смартфоні» (зайти на сайт LK.UKRFOREST.COM ), також можна безпосередньо звернутись до одного з лісогосподарських підприємств. Якщо ліс комунальної власності, то це питання у компетенції підприємств Сумиоблагролісу, тобто агролісгопів. А якщо ліс державний, то питання має вирішувати підприємство Держлісагенства України, тобто держлісгосп.

 

«Нещодавно з проханням усунути небезпечні дерева до Сумського держлісгоспу звернувся представник одного з дачних кооперативів,територія якого прилягає до державного лісу», – продовжує Руслан Сидора.

 

Заявнику пояснили, що для вирішення питання необхідно написати заяву на ім’я керівника підприємства. Потім спеціалісти лісгоспу виїдуть на місце для обстеження та складання акта. На підставі акта виписується лісорубний квиток. Бо саме лісорубний квиток дає дозвіл на проведення робіт.

 

Слід зазначити, що прибирання небезпечних дерев проводиться лише безпосередньо біля шляхів, доріжок загального користування, рекреаційних ділянок та існуючих інженерних споруд і не стосується хаотично створеної мережі стежок та природних лісових галявин.

 

Санітарні заходи на території рекреаційно-оздоровчих лісів (ліси другої категорії) проводяться в межах запланованих лісогосподарських заходів відповідно до діючих Правил та Інструкцій і лише в межах документально визначених ділянок.