До лісової дорожньої карти Тростянецького лісгоспу додалися нові кілометри

Також лісові дороги мають велике значення і для рекреаційної сфери, адже відкривають людям доступ до лісу, щоб збирати гриби, ягоди, цілющі трави тощо.

У Тростянецькому лісгоспі будувати лісові дороги розпочали у 2010 році. На сьогодні лісова дорожня карта підприємства нараховує понад 21 км якісних доріг.

У минулому році суттєве збільшення податкового навантаження та нестабільність на ринку лісопродукції скоротили до мінімуму інвестиційну діяльність лісгоспу. Але, зваживши на важливість і необхідність, справу з будівництва лісових шляхів вирішили продовжувати.

Цьогоріч тростянецькі лісівники взяли зобов’язання здати в експлуатацію лісову дорогу протяжністю 1,5 км у Литовському лісництві і вже завершують будівництво.

Вартість будівництва 1 км лісової автомобільної дороги склала 986 тис. грн. Також планують витратити понад 300 тис. грн. на підтримання в належному стані вже існуючої мережі доріг.

«Будівництво доріг лісогосподарського призначення дає змогу оперативно дістатися до ділянок важкодоступного лісу у разі виникнення лісової пожежі. Щодня транспорт перевозить людей на роботи по догляду за культурами, по охороні лісу. Лісничий робить об’їзд території, – і в кожному такому випадку суттєво зменшуються витрати паливно-мастильних матеріалів, знос техніки, відбувається економія часу на проїзд», – говорить директор Тростянецького лісгоспу Віктор Зубко.

Для довідки: У 2020 році підприємства Сумського ОУЛМГ планують збудувати 3,7 км лісових трас: 1,5 км у Тростянецькому, 1,2 у Конотопському та 1 км – у Глухівському лісгоспах.

Загалом лісова дорожня карта підприємств Сумського ОУЛМГ налічує маже 250 кілометрів.