Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області готується до імунізації диких тварин проти сказу

 

З 02 вересня 2020 року на території лісових та мисливських угідь Тростянецького району буде проведено розкладання вакциноутримуючих принад для імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу за допомогою авіатранспорту.

 

Не допускається проведення екскурсій дітей та учнів учбових закладів за межами населених пунктів. В разі виявлення принад забороняється контакт з ними.

 

Розкидання приманок відбуватиметься лише над лісовими та польовими угіддями, поза територіями населених пунктів.

 

У Держпродспоживслужбі зазначають, що приманка безпечна для людей і тварин; має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясокісткового борошна. Усередині — желеподібна капсула з вакциною проти сказу.

 

“Прохання до жителів Тростянецького району: при виявлені подібних приманок – не брати їх руками і не переносити з місць розкладання”, – додають в управлінні.

 

Під час імунізації обробляється весь ареал проживання диких тварин, які є найбільш схильними до зараження сказом: лисиць, єнотів, вовків та інших хижаків, за винятком населених пунктів і великих водних просторів. Щоб забезпечити таку ефективність необхідно проводити пероральну вакцинацію за допомогою авіатранспорту. Для цього є спеціалізований авіатранспорт, який забезпечений спеціальним GPS-навігатором. Ця система із інтервалом 1-4 секунди в залежності від швидкості літака, скидає приманку з вакциною.

 

Як показує досвід європейських країн, найефективнішим та найдієвішим вирішенням питання ліквідації сказу серед диких тварин є проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин.

 

Боротьба зі сказом в Україні базується на виконанні комплексу антирабічних ветеринарно-санітарних заходів направлених на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів сказу.

 

Довідково:

Сказ – особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю. Відповідно до оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), сказ входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів, що завдають величезні соціально-економічні збитки.