На Сумщині лісова дорожня інфраструктура розширюється

Трудомісткий і дорого вартісний процес по спорудженню лісових шляхів триває на Сумщині вже понад 10 років. На сьогодні лісова дорожня карта підприємств Сумського ОУЛМГ налічує маже 250 кілометрів. І кожен наступний рік додає до неї нові кілометри.

Почали сумські лісгоспи будувати лісові дороги у 2008 році. Перші пробні маршрути спорудили у найближчих до обласного центру підприємствах – Краснопільському і Сумському – відповідно 0,9 км та 8,8 км – за кошт державного бюджету.

Пізніше фінансування будівництва лісових доріг лягло на плечі безпосередньо підприємств. Але, зваживши на важливість і необхідність цієї роботи, об’єми з кожним роком лише нарощували і не вагаючись інвестували у будівництво лісових шляхів власні кошти.

Піковим був 2015 рік. Тоді загалом сумським лісівникам вдалося спорудити понад 40 км лісових трас.

У минулому році суттєве збільшення податкового навантаження та нестабільність на ринку лісопродукції цю роботу скоротили до мінімуму. Загалом було збудовано 7,3 км: 1,8 км – у Шосткинському, 1,5 км у Сумському лісгоспах та по 1 км у Краснопільському, Кролевецькому, Охтирському і Середино-Будському підприємствах.

Цьогоріч спланували збудувати 3,7 км лісових трас: 1,5 км у Тростянецькому, 1,2 у Конотопському та 1 км – у Глухівському лісгоспах.