«Турбота про створення комфортних умов праці – це головне завдання кожного керівника і найбільш виправдані інвестиції», – Віктор Чигринець

Сумські лісгоспи готуються до роботи в осінньо-зимовий період. Про це йшлося на черговій колегії Сумського ОУЛМГ, яка днями відбулась в управлінні.

З доповіддю про підсумки роботи лісогосподарських підприємств області у осінньо-зимовий період 2019-2020 року та завдання на майбутній осінньо-зимовий сезон виступив головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів та маркетингу управління Віктор Селезень.

Він зазначив, що всі заходи по підготовці до роботи у осінньо-зимовий період мають на меті зменшення використання енергоносіїв. Це досягається за рахунок утеплення приміщень, встановлення пристроїв компенсації радіоактивної енергії, проведення регламентних робіт по обслуговуванню та ремонту котелень, лісозаготівельної техніки, обладнання місць підігріву води та запуску двигунів транспортних засобів при низьких температурах, виготовлення та ремонту пересувних приміщень для обігріву працівників, зайнятих на лісозаготівлях, забезпечення працівників зимовим спецодягом та засобами індивідуального захисту тощо.

На виконання зазначених заходів у звітному періоді лісгоспи витратили 4,5 млн. грн. Та витрачені на ці цілі кошти вже себе виправдали повною мірою. На наступний опалювальний сезон планують освоїти 5 млн. грн.

Для опалення адміністративних, побутових приміщень та забезпечення теплом основних технологічних процесів лісгоспи не використовують природного газу. Всі котельні оснащені котлами, що працюють на тирсі та відходах лісопиляння. Це дає змогу заощаджувати до 5 млн. м 3 газу в рік. Що не лише суттєво зменшує витрати підприємств на обігрів, а й забезпечує безвідходність виробництва. Обсяг спожитої за сезон тирси у загальному склав 11,7 тис. м 3.

Важливу роль у енергозбереженні відіграє переобладнання автотранспорту, особливо автомобілів ЗІЛ – 131, із штатних бензинових двигунів на дизельні та обладнання їх газобалонними установками, а також використання автомобілів з причепами та гідроманіпуляторами.

Унаслідок упорядкування і технічного переоснащення лісозаготівельного виробництва та використання сучасних технічних засобів підприємства суттєво зменшили споживання бензину, скрапленого та стисненого газу. У порівнянні з попереднім роком економія становить по 17 тонн бензин і скраплений газ та 12 тис. м – стиснений газ. На 263 тис. к Вт/год, або 718 тис. грн. зменшилось споживання електроенергії.

У підсумку доповіді начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець наголосив на необхідності пошуку шляхів заощадження на виробничих процесах, впровадженні сучасні механізмів заощадження на всіх ланках лісогосподарського виробництва, адже стабільна робота підприємств у осінньо-зимовому сезоні залежить від теплозабезпечення адміністративних та виробничих приміщень, створення належних умов праці у цехах, майстернях, лісництвах та автотранспортних засобах тощо.

«Турбота про створення комфортних умов праці – це головне завдання кожного керівника і найбільш виправдані інвестиції, адже за цим стоїть здоров’я наших людей», – підсумував начальник управління.