Голова Держлісагентства Василь Кузьович перебуває з робочою поїздкою на Сході України

Протягом 29-31 липня Голова Державного агентства лісових ресурсів України Василь Кузьович з робочою поїздкою відвідає лісогосподарські підприємства Луганської, Донецької та Харківської областей.

«Від сьогодні розпочав робочу поїздку до східних областей України, проблеми в яких були відомі ще задовго до мого нещодавнього призначення. Зокрема, це і проблеми великих лісових пожеж на Луганщині, і масштабних самовільних рубок на Харківщині… Чому вирішив поїхати одразу на Схід? Остання масштабна лісова пожежа відбулася на Луганщині, тому сьогоднішній день починаю з цієї області. Орієнтовна площа пожежі, яка зараз ще уточнюється, становить більше 5 тис. га. Хочу на місці з’ясувати, як бачать лісівники способи ліквідації наслідків цього лиха. І не лише в частині очищення площ від пошкодженої деревини, а й способів відновлення лісів. Загальна площа лісів Луганщини, яка підконтрольна Україні, не є великою. Тому та кількість гектарів, які згоріли, – досить вагомий відсоток, що дає підстави говорити про екологічне лихо», – зазначив Голова Держлісагентства.

Він повідомив, що у поїздці долучиться директор Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації Віктор Ткач. Обговорюватимуться подальші дії, які може запропонувати лісівнича наука з точки зору відновлення змішаних лісів.

«Також хочу зустрітися з людьми, які у надзвичайно складних умовах працюють у лісовому господарстві. Хочу донести, що про них не лише пам’ятають, а й розуміють їхні проблеми. Щоб надати підтримку, хоча б моральну», – сказав Василь Кузьович.

Він також розповів, що завтра відвідає Донеччину, а потім Харківщину, де накопичився неймовірний пласт проблем у лісогосподарських підприємствах.

«Нещадна критика, яка сьогодні звучить на їхню адресу, мало впливає на реальний стан речей. З лісівничої точки зору, те, що допустили посадові особи, – аморально. А правову оцінку нехай дадуть компетентні органи. Через їхні дії вся галузь одержала тавро, яке буде ще довго видно. Тому хочу на місці розібратися, щоб потім прийняти правильні кадрові рішення, які були загальмовані, не зважаючи на доручення влади провести кардинальні кадрові зміни. Побачимо, що змінилося з часу виявлення кричущих фактів незаконних рубок», – повідомив Василь Кузьович.

Окрім того, Голова відомства поспілкується з науковими працівниками, щоб почути їхні проблеми. «І крім того, дати доручення щодо тематики  наукових розробок, які, на мій погляд, є актуальними не лише для галузі, а й для суспільства. Нам потрібна зрозуміла і доступна методика оцінки екосистемних послуг лісу. Що мається на увазі? Це роль лісу в його впливі на клімат. Так, зараз клімат впливає на ліс, і доволі негативно. Але ніхто не заперечує позитивного впливу саме лісу на клімат. І над цими питаннями потрібно ґрунтовно працювати», – підкреслив Василь Кузьович.