Витрати сумських лісгоспів на охорону праці склали у 2019 році майже 12 млн. грн.

Профілактика виробничого травматизму та створення безпечних умов праці – у пріоритеті діяльності державних лісогосподарських підприємств Сумського ОУЛМГ. У 2019 році колективними договорами лісгоспів передбачались витрати на проведення заходів з поліпшення стану охорони праці, побутових умов та виробничого середовища у сумі 4,8 млн. грн. Тоді як фактично лісгоспи спрямували на ці цілі близько12 млн. грн.

Про це наголосив у своїй у ході засідання колегії управління головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів та маркетингу Віктор Селезень.

«Фактично за звітний період витрачено 11 млн. 902 тис. грн., що становить 2,9 % від фонду оплати праці. Витрати на одного працюючого склали 4,5 тис. грн. На підприємствах проводиться довготривала робота щодо профілактики виробничого травматизму. Це великий повсякденний процес. Він дає свої позитивні результати. Впродовж останніх років, починаючи з 2012 року, очевидна динаміка зменшення нещасних випадків, майже вполовину», — зазначив доповідач.

В аналізі відрахувань у розрізі лісгоспів – передує Краснопільський лісгосп, де відрахування на охорону праці склали 1,7 млн. грн., або 4,8 % від фонду оплати праці, що у розрахунку на одного працюючого становить 7,2 тис. грн.

У Лебединському лісгоспі витрати склали 1,3 млн. грн., або 4,3 % від фонду оплати праці та 5,5 тис. грн. з розрахунку на одного працюючого. Тростянецький лісгосп спрямував на ці цілі 1,2 млн. грн., або 2,5 % від фонду оплати праці та 5,6 тис. грн. на одного працюючого.

Суттєво у порівнянні з попереднім роком зросли відрахування на охорону праці у Краснопільському, Роменському та Лебединському лісгоспах. Відповідно на 737 тис. грн., 237 тис. грн. та на 171 тис. грн.

«У загальній сумі найбільшу питому вагу займають витрати на приведення основних фондів у відповідність з вимогами нормативних актів з охорони праці, вони склали 42 %. 24 % коштів витрачено на забезпечення працівників спецодягом, 16 % – спрямовано на проведення профільних навчань та 5 % – на проведення медичного огляду працівників», – зазначив Віктор Селезень.

Аналізуючи динаміку виробничого травматизму у розрізі останніх 10 років, він доповів, що за цей час на підприємствах управління сталося 14 нещасних випадків, 4 з яких мали смертельні наслідки. Найбільше за цей час зафіксовано нещасних випадків у Середино-Будському лісгоспі – всього 5 ( з них 2 – смертельні), по 3 випадки сталося у Кролевецькому та Роменському підприємствах, з них у Кролевецькому ЛМГ один зі смертельним насідком. 2 випадки (один зі смертельним наслідком) трапилось у Шосткинському лісгоспі та 1 нещасний випадок стався у Глухівському лісгоспі.

За аналізом звітного року відзначалось значне покращення стану санітарно-побутового забезпечення.

«На підприємствах всі позиції санітарно-побутового забезпечення відповідають нормативам, що позитивно сприяє комфортності праці. Служба охорони праці управління і всіх лісгоспів укомплектована спеціалістами з охорони праці. Впродовж року службою було проведено 562 обстеження. За виявлені порушення 9 посадових осіб та 10 винних у порушеннях працівників були притягнуті до дисциплінарної відповідальності», – відзначив доповідач.

У підсумку начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець наголосив на особистій відповідальності директорів за стан охорони праці на підприємствах та покращенні роботи служби охорони праці лісгоспу сумісно з профспілковим комітетом щодо проведення профілактичних обстежень з питань створення і дотримання на робочих місцях безпечних і нешкідливих умов.

«Лише спільними зусиллями ми можемо уникнути нещасних випадків на підприємствах, захистити здоров’я працюючих. Адже за кожним промахом у цьому питанні може стояти загроза життю людини», – наголосив начальник управління.