У цьому році у підприємствах Сумського ОУЛМГ постраждало від пожеж 15 га лісу

Лісові пожежі в Україні: чому гасити їх так складно і які ...

«У лісових масивах, підпорядкованих підприємствам управління, 113,8 тис. га відносяться до І та ІІ класу пожежної небезпеки. Це становить 39,8 % від покритої лісом площі.

Найбільш пожежонебезпечними є насадження Шосткинського, Свеського, Середино-Будського, Кролевецького, Лебединського та Глухівського лісгоспів. Де хвойні насадження становлять до 90 %», – зазначив на черговому засіданні колегії Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства заступник начальника відділу лісового господарства Олександр Баня.

Наразі з початку року у лісових масивах державних підприємств управління виникло 29 випадків лісових пожеж на площі 15,12 га. Найбільша з яких – у Середино-Будському лісгоспі.

«Середня площа однієї пожежі по управлінню – 0,52 га. Тоді як по Середино-Будському лісгоспу цей показник становить 0,84 га», – акцентував Олександр Баня.

Причина всіх випадків – людська необачність і недбалість під час випалювання сухої рослинності.

«Днями завершилась перевірка готовності держлісгоспів до пожежонебезпечного періоду, яка проводилась управлінням спільно з представниками ДСНС. Перевірка засвідчила належний стан готовності підприємств. Зауважень до роботи лісгоспів не було. Лісопожежні станції укомплектовані необхідною кількістю технічних засобів і пожежного інвентарю: 24 телевізійних системи відео спостереження, 17 пожежних автомобілів, 3 АРСи, 2 автомобілі, пристосованих до гасіння пожеж, 62 патрульних автомобілів, 30 мотопомп, 79 колісних тракторів з ґрунтообробним обладнанням, 462 ранцевих лісових вогнегасників, 4650 пожежних рукавів тощо. Також створено 852 км мінералізованих смуг та проведено догляд за створеним раніше – 3879 км», – доповів фахівець управління.

Поряд з цим, для попередження лісових пожеж підприємствами проводиться весь комплекс превентивних заходів, ведеться активна рейдова робота. Всього з початку року було проведено 1474 рейди та притягнено до адміністративної відповідальності 53 порушників.

Підсумовуючи дане питання, начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець наголосив на проведенні держлісгоспами постійного моніторингу у лісових масивах пожежної обстановки для оперативного реагування та своєчасного виявлення загорянь. Особливу увагу директорів лісогосподарських підприємств начальник управління звернув на проведення у пожежонебезпечний період спільних рейдів у лісах з залученням правоохоронних та природоохорнних органів для виявлення та притягнення порушників правил пожежної небезпеки до відповідальності.