Голова Держлісагентства розповів про деталі щодо виділення коштів на ліквідацію наслідків лісових пожеж на Житомирщині

Сьогодні на засіданні Уряду прийнято рішення про виділення 37,6 млн гривень з резервного фонду держбюджету для ліквідації наслідків лісових пожеж на Житомирщині. Про це повідомив Голова Держлісагентства Андрій Заблоцький.

«Це ціна, що ми платимо за байдужість тих осіб, які знищують наше довкілля та наражають інших людей на небезпеку. Тих, хто спеціально робить підпали або спалює сухостій. З іншого боку, дійсно, як сказав сьогодні Прем’єр-міністр України, не завжди стихія звертає увагу на те, які превентивні заходи до цього були створені. Коли до людського фактору додаються і природні, такі як висока температура, відсутність опадів, посуха, то вогняна стихія переростає у надзвичайну ситуацію, з якою дуже важко боротися», – написав він.

Також Андрій Заблоцький повідомив, що кошти будуть витрачені на ліквідацію наслідків лісових пожеж, придбання додаткового обладнання та техніки (мотопомпи, лісопожежні модулі, пожежні авто, пожежні рукави, протипожежні дискові плуги, трактори, кущорізи, подрібнювачі та ін.). Наразі понад 70% такої техніки має велику зношеність, адже була придбана ще 30-40 років тому. Також виділені кошти підуть на додаткову закупівлю засобів пожежогасіння (ранцеві оприскувачі, спецодяг, протипожежні рукавиці і респіратори), паливно-мастильних матеріалів та створення додаткових протипожежних мінералізованих смуг.

Проект розпорядження Уряду розроблений Мінекономіки за пропозиціями Мінекоенерго та Держлісагентства. Кошти виділені на підставі відповідних розрахунків та рішень комісій з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій.