Лісокультурна кампанія на Сумщині завершилась з вагомими показниками: відновлено понад 1000 га лісу та висаджено більше 7 мільйонів дерев

Сприятливі погодні умови цьогорічної весни дали змогу сумським лісівникам не лише вчасно впоратись із лісокультурною кампанією, а й спрацювати понад план. У підсумку підприємства Сумського ОУЛМГ виконали план з відновлення лісу на 125 %.

«На цьогорічну весну лісогосподарські підприємства планували відновити 844 га та створити 5 га захисних насаджень. Вдалося провести лісо відновлювальні роботи на площі 1053,3 га що становить 125 % до весняного плану та 117 % до плану на рік. У тому числі створено 10,3 га захисних насаджень. Доповнення культур проведено на площі 1387 га, в тому числі 24 га у захисних насадженнях»,- прокоментував підсумки лісокультурної кампанії начальник відділу лісового господарства Сумського ОУЛМГ Анатолій Омельченко.

Всі, без винятку, дванадцять підприємств управління по відновленню лісу спрацювали понад план. Найбільші площі відновлені у Лебединському лісгоспі – 152 га, у Шосткинському лісгоспі – 141 га, 119 га – у Кролевецькому лісомисливському господарстві та 109 га – у Свеському лісгоспі.

Створили нові ліси на додаткових площах – захисні насадження – у Краснопільському та Шосткинському лісгоспах, відповідно 3,3 га та 2 га і 5 га – у Кролевецькому лісомисливському господарстві.

Лідерами з доповнення лісових культур стали Тростянецькі та Конотопські лісівники, проведене доповнення на площах відповідно 275 га та 205 га.

На площах, де висадили молодий ліс, попередньо проводилось пониження пеньків. Адже це у майбутньому дасть змогу робити догляди за молодими насадженнями за допомогою сучасних мульчерів.

Для відновлення та створення лісу підприємства використовували власний садивний матеріал. У насадження вводили горіх чорний, модрину, черешню – породи, які є більш стійкими до хвороб та зміни клімату.

Всього навесні цього року сумські лісгоспи висадили більше 7 мільйонів дерев. Рештки посадкового матеріалу – реалізували.

«Було реалізовано понад 121 тисячу сіянців та загальну суму 74 тисячі гривень та близько 11 тисяч штук саджанців декоративних порід на 823 тисячі», – підсумував Анатолій Омельченко.

Реалізація декоративних саджанців проводились майже всіма лісгоспами. Найбільше від цього виду діяльності отримали Роменське, Тростянецьке та Краснопільське підприємства. Сіянці головних лісо утворюючих порід реалізовували у Конотопському, Тростянецькому та Охтирському лісгоспах.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ