Потрібна нова комплексна система протипожежних заходів у лісах для всіх лісокористувачів, – Андрій Заблоцький

 

Питання охорони лісів від пожеж є одним із найважливіших з усіх завдань, які вирішуються лісогосподарськими підприємствами Держлісагентства. На цьому наголосив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький.

Він розповів, що на сьогодні в лісовій галузі створена і функціонує відомча пожежна охорона, основою якої є лісові пожежні станції.

«Охорону лісів від пожеж забезпечують 307 державних лісогосподарських та лісомисливських підприємств, у складі яких функціонує понад 1,7 тис. лісництв та 273 лісові пожежні станції. Чисельність відомчої пожежної охорони складає більше 13 тис. осіб. У лісах створена мережа із 502 пожежно-спостережних веж, з яких 337 обладнано сучасними телевізійними системами спостереження», – зазначив Голова Держлісагентства.

Також він поінформував, що державні лісогосподарські підприємства мають 644 пожежні автомобілі, 467 лісопожежних модулів на повноприводному шассі, 1,7 тис. тракторів з ґрунтообробним обладнанням, 1,1 тис. мотопомп, 8, 9 тис. ранцевих лісових оприскувачів та інші технічні засоби. Майже 80% пожежної техніки має вік 30-40 років і потребує оновлення.

«З метою оперативного виявлення та моніторингу загорянь в лісових насадженнях широко використовуються безпілотні літальні апарати. На сьогодні таких квадрокоптерів вже придбано за рахунок власних коштів 42 одиниці», – написав Андрій Заблоцький.

Окрім того, Голова Держлісагентства повідомив, що у І кварталі 2020 року державними підприємствами, що належать до сфери управління Держлісагентства, влаштовано: 11,8 тис. км нових мінералізованих смуг, проведено догляд за ними в обсязі 27,7 тис. км; 2,3 км додатково нових протипожежних розривів, заслонів, бар`єрів; перекрито 10 тис. позапланових лісових доріг. У лісах вздовж доріг загального користування та у місцях відпочинку населення встановлено 8,1 тис. аншлагів, бігбордів, панно, плакатів на протипожежну тематику.

«Всі придбання та заходи лісгоспи переважно здійснюють за власний кошт. Так, у 2019 році на всі протипожежні заходи у лісах (мінсмуги, бар’єри, догляд за ними, утримання лісопожежних станцій, наглядачів, гасіня лісових пожеж, придбання протипожежних засобів та ін.) було витрачено 176 млн грн, а з бюджету було виділено 42 млн грн лише для південно-східних областей України», – зазначив він, додавши, що у країнах Європи на протипожежні заходи виділяються значні кошти з державних бюджетів, діє комплексна підтримка лісокористувачів.

«Впевнений, що потрібно розробити і затвердити нову комплексну систему протипожежних заходів у лісах. Таких заходів повинні дотримуватися абсолютні всі лісокористувачі – починаючи від державних підприємств, і закінчуючи комунальними та військовими лісгоспами, природно-заповідним фондом і приватними лісокористувачами. Ми вже над цим активно працюємо», – підкреслив Андрій Заблоцький.