Весняна посадка лісових культур – це основа майбутнього лісу.

 

Кожне посаджене, дбайливо вирощене та збережене лісівниками дерево- це без перебільшення, цінний вклад у зелену скарбницю Тростянеччини, дарунок майбутнім поколінням, справжня ціна якого визначається через десятки років. І вимірюється вона не лише у грошовому еквіваленті, тому що ліс – це частина нашого життя, фактор, який відчутно впливає на екологічний стан навколишнього середовища і на наше здоров’я.

 

Першочерговим за своєю значимістю й актуальністю залишається питання лісовідновлення, створення лісових насаджень, покращення іх якісного складу і продуктивності.

 

В результаті співпраці між ДП «Тростянецьке лісове господарство» та Київською лісовою науково-дослідною станцією м. Вишгород, для забезпечення лісокультурного виробництва високоякісним посівним матеріалом з покращеними спадковими властивостями, у Тростянецькому лісництві на площі 4,8 га (квартал 27 виділі 3) було створено клоново-насіннєву плантацію сосни звичайної та ялинки новорічної.

 

Відповідно до рекомендацій лісової науково-дослідної станції, для забезпечення достатнього освітлення дерев та стимулювання плодоношення плантація висаджувалась за схемою – 8 х 10 метрів, використовуючи посадковий матеріал із закритою кореневою системою, отриманий в результаті щеплення живців із 30 клонів найкращіх плюсових дерев України на підщепи сосни звичайної.

 

Розмноження сосни щепленням –  цей спосіб гарантує успадкування прищепним живцем усіх властивостей і характеристик материнської рослини. У якості підщепи можна використовувати рослини віком 4-5 років, а щепу нарізають із приросту віком від одного до трьох років. Хвою з живців видаляють, залишивши голки тільки біля бруньки, розташованої у верхній частині. З підщепи видаляють усі довгі пагони і бічні бруньки. Щеплення здійснюють на самому початку весняного сокоруху або в середині літа. Весняне щеплення проводять на тогорічному пагоні, а літнє – на пагін поточного року.

 

У посадці лісу приймали участь працівники Тростянецького лісництва під керівництвом лісничого Романенко Леоніда Олексійовича.