Лісова профспілка та Громадська рада, що діє при Сумському ОУЛМГ виступила на захист лісівників

Сумське ОУЛМГ чекає на офіційні роз’яснення щодо інформації про нанесення службовими особами держлісгоспів значних матеріальних збитків державі.

Нагадаємо, 25 березня на офіційному веб-сайті Прокуратури у Сумській області з’явилась інформація щодо розтрати службовими особами державних лісогосподарських підприємств близько 30 млн. грн.

Допоки силові структури, до яких Сумське обласне управління лісового та мисливського господарства звернулось з офіційним запитом щодо роз’яснень (Прокуратура в Сумській області, Нацполіція в Сумській області та ГУ ДФС у Сумській області) готують офіційну відповідь, лісова профспілка в особі голови та Громадська рада, що діє при управлінні, виступила на захист лісівників.

Детальніше – читайте у черговому номері Сумської обласної щотижневої незалежної газети «Ярмарок» статтю Михайла Шпаковича.

Як легко звести наклеп…

На офіційному Сайті прокуратури Сумської області розміщено інформацію за фактами розкрадання коштів службовими особами кількох державних лісогосподарських підприємств Сумської області на суму понад 30.0 млн. грн. Проте не вказано: в яких саме лісгоспах, у яких районах? Нема абсолютно ніякої конкретики. Виникає питання: на кого розрахована така недостовірна інформація? З якою метою?

Прочитавши таку інформацію, я, як Голова громадської ради при Сумському обласному управлінні лісового та мисливського господарства та голова обласної організації профспілки працівників лісового господарства стверджую, що це «Фейк»! І це не до лиця такій солідній структурі як прокуратура. Адже мені достеменно відомо, що протягом 2019 року на державних підприємствах Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства таких випадків не було, хоча практично всі державні лісгоспи перевірялись екологічною інспекцією, Державною аудиторською та фіскальними службами.

Оприлюднена недостовірна інформація прокуратури Сумської області наносить величезну морально-психологічну шкоду іміджу професії лісівника, вносить деструктив у діяльність державних лісгоспів.

Як відомо, лісове господарство це єдина галузь, де виробничий цикл триває не дні і місяці, а роки, десятиліття і навіть століття. У Сумських державних лісгоспах люди дорожать своєю професією і працюють на совість. Варто зазначити, що у 2019 році колективи державних лісгоспів забезпечили виконання виробничої програми за всіма напрямками. Усі лісівничі функції здійснені у відповідності з матеріалами «Проекту організації і розвитку лісового господарства державних лісгоспів на 2018-2027 роки» і на основі поточного плану на 2019 рік.

На землях держлісфонду відтворення лісу проведено на площі 1244.0 га.

Заготовлено 468,4 тис.м3 стиглої деревини, ще 305.7 тис.м3 деревини заготовлено під час рубок формування і оздоровлення лісів та інших заходів. Всього заготовлено 774,1 тис.м 3 деревини.

Незважаючи на те, що у 2019 році дуже суттєво «просів» ринок деревини, вкрай складна логістика лісоматеріалів з Сумщини, державні лісгоспи від реалізації деревини і виробів отримали 1 млрд. 18 млн. грн. чистого доходу.

З кожного заготовленого кубометра деревини державні лісгоспи отримали 1315 грн. чистого доходу.

Зароблені кошти підприємства використовують, у першу чергу, на організацію і проведення всього комплексу лісовідновних заходів, охорони і захисту лісів від пожеж, хвороб, шкідників, заходів формування та оздоровлення лісів. На ці цілі у 2019 році вони направили 292.8 млн. грн.

У лісгоспах області створено 3126 робочих місць, з яких 2603 робочі місця займають постійні працівники лісгоспів із середньомісячною заробітною платою 12243 грн. 23 коп.

Усі працівники державних лісгоспів оформлені на роботу згідно вимог діючого законодавства, їх заробітна плата «відкрита» і «прозора». Соціальним пакетом, який передбачений колективними договорами, охоплені не лише постійні, нині працюючі працівники, а і ветерани, і непрацюючі пенсіонери , він гарантує працівникам ряд додаткових пільг.

Робота в лісі дуже складна, напружена і небезпечна. Весняне і осіннє бездоріжжя, літні спеки, зимові хуртовини – все це будні лісівників, а праця на лісозаготівлях по ступені складності і небезпеки на рівні шахтарів. І дуже прикро, що безпідставна, голослівна, надумана інформація сприймається суспільством як дійсність. І просто не допустимо, щоб державні органи, такі як фіскальна служба, нацполіція і прокуратура із «пальця висмоктували» «діла». Кому-кому а фіскальній службі достеменно відомо, що лісівники дисципліновані платники податків, а в сільській місцевості – основні наповнювачі бюджетів.

За 2019 рік державні лісгоспи сплатили податків і зборів в сумі 455,1 млн. грн. з яких 234,4 млн. грн. до державного бюджету, 134,3 млн. грн., до обласного та місцевих бюджетів і 86.4 млн. грн. єдиного соціального внеску. Ці кошти використовуються на заробітну плату вчителям і утримання шкіл, заробітну плату медичних працівників першої ланки і утримання цих лікарняних закладів, заробітну плату працівників дошкільних закладів та їх утримання, а також на благоустрій населених пунктів та інші потреби місцевих громад.

Запитайте у керівників районів, місцевих громад, чи обійдуться вони без лісівників? І отримаєте відповідь: звичайно – ні!

Для встановлення істини, запрошую працівників силових структур Сумської області відвідати будь-який державний лісгосп, пройтись по лісових насадженнях, зустрітись з працівниками лісгоспів і скласти свою особисту / неупереджену / думку про лісівників та результати їх професійної і самовідданої праці. І тоді Ви наочно, а також за матеріалами чергового лісовпорядкування, проведеного Українським державним проектним лісовпорядним виробничим об’єднанням «Укрдержліспроект» побачите, що насадження, закріплені за державними лісгоспами Сумської області, знаходяться у хорошому стані. Вони високоповнотні. Їх загальна площа за десять років зросла більше як на 5.0 тис. га, запас деревини зріс на 4.1 млн.м 3, на кожному гектарі стиглих і перестійних насаджень запас становить 344м 3, а це один з найкращих показників у Європі.

Михайло Шпакович,

Голова громадської ради та голова

Обласної організації профспілки

працівників лісового господарства