На охорону праці і техніку безпеки сумські лісгоспи у 2019 році спрямували близько 12 мільйонів гривень

Про це 12 березня відмітив у своїй доповіді на пленумі Сумської обласної організації профспілки працівників лісового господарства голова обкому Михайло Шпакович.

Головним питанням зібрання стало обговорення виконання колективних договорів на підприємствах Сумського ОУЛМГ за 2019 рік та укладання колективних договорів на 2020 рік. Пленум пройшов за участі заступника начальника управління Євгена Фролова.

«Робота по підбиттю підсумків виконання колективних договорів лісогосподарськими підприємствами управління за 2019 рік та укладанню нових на 2020 рік проходила в умовах тривоги і невизначеності. Причиною цього стали очікувані кардинальні змінами трудового законодавства. Всеукраїнське віче профспілок, яке пройшло в Києві 16 січня цього року, визнало ці ініціативи Уряду брутальним порушенням трудових прав людини, руйнуванням збалансованої законодавчої системи трудових прав і гарантій, ігноруванням норм Конституції України,європейського і міжнародного права», – наголосив на початку своєї доповіді Михайло Шпакович.

Він зазначив, що незважаючи на ці не досить позитивні обставини, профспілкові конференції у лісогосподарських підприємствах управління пройшли на високому організаційному рівні. У семи з дванадцяти конференцій він взяв учать особисто. Решта зібрань пройшла за участі першого заступника начальника управління Віталія Ігнатченка та заступника начальника Євгена Фролова. В трьох підприємствах – Тростянецькому, Кролевецькому та Роменському – конференції були звітно-виборними. Голова обкому профспілки представив новообраних голів профспілкових комітетів, відповідно Наталію Плужник, Юрія Романенка та Світлану Проценко.

У цілому по області в конференціях взяли участь 607 делегатів, з яких участь у обговоренні нагальних питань взяло 114 чоловік.

У доповіді відмічалось, що роботодавці, в особі директорів лісгоспів, належним чином організували виробничий процес і як наслідок, колективи лісгоспів виконали виробничу програму 2019 року по всіх напрямках діяльності. Це дало змогу належним чином забезпечити працюючим соціальний пакет.

«Всього протягом 2019 року на підприємствах управління функціонувало 3126 робочих місць, з яких 2603 – постійні працівники лісгоспів і 523 – працівники приватних структур, які надавали лісгоспам послуги. На оплату праці постійних працівників спрямовано понад 382 млн. грн., що забезпечило середньомісячну заробітну плату кожного працюючого у сумі 12 243 грн. Найвищій рівень заробітної плати зафіксовано у Тростянецькому лісгоспі – 16 729 грн. На охорону праці і техніку безпеки лісгоспи спрямували 11,8 млн. грн., колективними договорами передбачалось 4,8 млн. грн.», – констатував голова обласної лісівничої профспілки.

Чільне міце у роботі профспілкових комітетів займає оздоровлення працівників та їх сімей, організація для колективів культурно-масових та спортивно-масових заходів, участь у обласних конкурсах змаганнях тощо. Михайло Шпакович відзначив, що впродовж 2019 року було оздоровлено 365 працівників і їх дітей, на що було витрачено 2,53 млн. грн.. Найкраще ця робота була організована у Охтирському (голова профспілкового комітету Надія Рябко) та Тростянецькому (голова профспілкового комітету Світлана Головченко) лісгоспах.

Колективи всіх підприємств управління взяли активну участь в організації культурно-масових заходів, зокрема, акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», змагання професійної майстерності «Кращий лісоруб», щоквартальному підбиттю підсумків з трудового суперництва серед підприємств управління, лісівничому святі та спартакіаді з лісівничого багатоборства, приурочених професійному дню. На ці цілі загалом спрямували понад 8,2 млн. грн.

Не забули профкоми і про ветеранів лісової галузі. Цій категорії лісівників було надано майже 2,0 млн. грн. допомоги.

Як завжди, обговорення доповіді проходило досить активно.

У підсумку, президія обласної організації профспілки роботу профкомів визнала задовільною і висловила щиру вдячність усім профкомам та їх головам за те, що у складних виробничих і ринкових умовах підприємства зуміли виконати всі взяті перед працівниками соціальні зобов’язання.

При організації виконання укладених на поточний рік колективних договорів, було наголошено на обов’язках роботодавців створити для працюючих безпечні робочі місця та умови праці. Поряд з цим, профкоми повинні організувати трудові колективи для повного і якісного виконання виробничої програми, що є фундаментом стабільного фінансового становища лісгоспів і буде основою повного виконання соціальних зобов’язань.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ