Лісові квіти, рослини

У наших лісах зустрічається безліч видів трав’янистих рослин, їх незрівнянно більше, ніж дерев, чагарників і чагарничків, разом узятих. Серед трав, що населяють ліси Росії, є квіткові рослини і спорові (папороті, хвощі, плауни). Однак квіткових рослин все ж значно більше. Так що на них ми і зупинимося.

Лісові квіти, рослини, Природа, Каталог статей, Oglyanisvpered

Квасениця звичайна (Oxalis acetosella)

Кислиці часто можна побачити в густому затінку ельнике. Буває навіть, здається, ніби інші трави тут взагалі не ростуть. Суцільні зарості кислиці зустрічаються і в сосняках. Кислиця — маленька, тендітна рослина, як ніби складається тільки з одних листя, які ледь піднімаються над землею. Кожен лист має три окремі часточки і схожий на лист конюшини.

Якщо його пожувати — відчувається кислий смак, як від щавлю. Звідси і походить назва рослини – «кислиця». Листя рослини багате вітаміном С і цілком їстівні навіть у сирому вигляді. Щоб побачити, як цвіте кислиця, треба прийти в ліс на початку або в середині травня. В цей час у неї з’являються невеликі білі квітки з рожевим відтінком. Кожен з них сидить на кінці тонкого стеблинки. Квітки, як і листя, ледь піднімаються над поверхнею ґрунту. Вони добре помітні в лісі завдяки своїй білій забарвленням.

Лісові квіти, рослини, Природа, Каталог статей, Oglyanisvpered

Седмичник європейський (Trientalis europaea)

Ця невелика травичка — характерне рослина ялинового лісу. В кінці весни у седмичника з’являються квітки у вигляді сніжно-білих красивих зірочок розміром з копійчану монету. У кожної рослини зазвичай тільки один квітка. Ці витончені білі зірочки не можна не помітити. Вони ніби світяться в напівтемряві ялинового лісу. У квітці седмичника, як правило, сім пелюсток. Звідси, ймовірно, й походить назва рослини.

Число сім майже ніколи не зустрічається у рослинному світі, і квітка цієї рослини з сімома пелюстками і такою ж кількістю чашолистків і тичинок — вкрай рідкісне явище. Квітки седмичника мають біле забарвлення. Примітно, що так само забарвлені квітки і у багатьох інших рослин, що зустрічаються в ельниках. Це, звичайно, не випадково. Білі квітки краще за всіх інших виділяються в напівтемряві ялинового лісу, їх швидше знаходять комахи-запилювачі.

Лісові квіти, рослини, Природа, Каталог статей, Oglyanisvpered

Майник дволиста (Maianthemum bifolium)

Ця маленька лісова травичка дуже витончена під час цвітіння. Від землі піднімається невеликий тонкий стеблину з двома листами серцеподібної форми, вгорі — пухке суцвіття з дрібних білих квіток з приємним запахом. Цвіте майник в самому початку літа, майже в один час з конвалією. Витончене рослина відноситься до сімейства лілейних, воно споріднене конвалії, тюльпану, лілії. Однак квітки його сильно відрізняються за своєю будовою від квіток багатьох родичів: у них тільки чотири пелюстки (з ботанічної точки зору — це частки простої оцвітини). Словом, майник — не зовсім типовий представник сімейства лілійних. Плоди майника солодкуваті, але мають неприємний присмак. Ці ягідки отруйні. Втім, деякі птахи поїдають плоди майника без жодної шкоди для себе.

Лісові квіти, рослини, Природа, Каталог статей, Oglyanisvpered

Грушанка круглолиста (Pyrola rotundifolia)

Листя цього невеликого лісового рослини дуже нагадують листя груші. З-за цього рослина і отримала свою назву. У грушанки листя розташовуються біля самої землі і зібрані разом розеткою, як у подорожника. Поки рослина не цвіте, здається, що у нього немає стебла — тільки одні листя. В цей час грушанка нічим не привертає до себе уваги. Але коли настає пора цвітіння, рослина зовсім змінюється. З розетки листя піднімається вгору довгий стеблинка-квітконіс, а на ньому — з десяток гарних сніжно-білих квіток. Вони добре помітні в глибокій тіні ялинового лісу. Пелюстки квіток широко розпростерті, з центру кожної квітки звішується вниз довгий вигнутий стовпчик маточки. Грушанка у кольором дуже гарна: вона чимось нагадує конвалію. Це один з найбільш витончених лісових квіток.

Лісові квіти, рослини, Природа, Каталог статей, Oglyanisvpered

Одноцветка (Moneses uniflora)

Коли йдеш на початку літа за мшистому хвойному лісі, іноді помічаєш під ногами білі квітки розміром з двухкопеечную монету, які ледь піднімаються над моховим килимом. Так цвіте маленьке лісове рослина — одноцветка. Назва рослини як не можна більш вдало: у нього завжди буває тільки один квітка. Порівняно з самою рослиною квітка здається дуже великим. Ця квітка по-своєму гарний і має приємний запах (правда, досить слабкий). У ньому п’ять білих пелюсток, які широко розпростерті на всі боки. Тичинки зібрані в п’ять пар, з центру квітки звисає вниз довгий прямий стовпчик з п’ятьма зубчиками-приймочками на кінці. Одноцветка відноситься до числа досить рідкісних рослин. Тому, коли зустрінете її в лісі, побережіть, не рвіть.

Лісові квіти, рослини, Природа, Каталог статей, Oglyanisvpered

Переліска благородна, або печіночниця (Hepatica nobilis)

В кінці квітня — початку травня на вулицях деяких міст Росії можна побачити у продажу невеликі букетики красивих голубуватих з бузковим відтінком квіток. Кожна квітка, немов зірочка з закругленими променями. Це переліска благородна, або печіночниця. Росте вона переважно в лісах північно-західних областей європейської частини країни. Цвіте переліска дуже рано, як тільки зійде сніг. Всередині квітки багато витончених білих тичинок, а в самому центрі скупчення найдрібніших зеленуватих маточок. Переліска — один з небагатьох наших лісових рослин, у яких ще з осені «заготовлені» бутони. Їх можна знайти у великих нирках, які розташовуються біля самої поверхні землі. Розкриєш нирку, разломишь бутон всі частини квітки добре помітні. А найдивовижніше те, що пелюстки майбутніх квітів хоч і малі, але вже мають яскраву блакитно-лілового забарвлення.

Лісові квіти, рослини, Природа, Каталог статей, Oglyanisvpered

Перестріч лучний (Melampyrum pratense)

Напевно, багатьом знайома рослина під назвою іван-да-марья. Коли вона цвіте, то привертає увагу своєю двокольорового фіолетово-жовтим забарвленням; Якщо придивитися уважно, неважко побачити, що фіолетовий колір мають самі верхні листки, а жовтий — квітки. Правильне, наукова назва цієї рослини перестріч дібровний. Але не про нього ми хочемо зараз розповісти. Мова піде про його найближчому родичеві, який називається марьянником луговим. Можливо, ви бачили в лісі це рослина. Воно дуже схоже на братків, але тільки фіолетових листочків у нього немає, а квітки майже білі. Даний вид марьянника характерний для хвойних лісів, хоча має видову назву «луговий». Перестріч лучний — рослина однорічна.

Кожен рік воно починає життя спочатку — з насіння. Наприкінці весни в лісі з’являється багато сходів марьянника, вони швидко розвиваються і через кілька тижнів перетворюються в дорослі рослини. В середині літа настає цвітіння. Однорічна рослина серед лісових трав — рідкість. Майже всі трави, які зустрічаються в лісі, — багаторічні. І розмножуються вони майже виключно шляхом розростання кореневищ і надземних пагонів, а не з допомогою насіння. Насіння марьянника досить великі, білі, дуже схожі по зовнішності на «мурашині яйця» (личинки мурах). Ці насіння поширюються мурахами, які розтягують їх по всьому лісі. Такий спосіб поширення насіння нерідко зустрічається у лісових трав’янистих рослин. Чимало видів їх користуються «послугами» мурах. Такі рослини називають мирмекохорными.

Лісові квіти, рослини, Природа, Каталог статей, Oglyanisvpered

Зеленчук жовтий (Galeobdolon luteum)

Зеленчук жовтий — один з масових рослин в дібровах. Коли йдеш по лісу, суцільні зарості зеленчука нерідко тягнуться впродовж багатьох десятків, а іноді і декількох сотень метрів. Коли він цвіте, він трохи схожий на «глуху кропиву» (так іноді називають яснотку білу), але тільки квітки його не білі, а світло-жовті. Форма ж квіток дуже схожа: віночок їх, як кажуть ботаніки, двогубий, він почасти схожий на широко розкриту пащу якоїсь тварини. Така будова квітки характерно для родини губоцвітих, до якого відноситься зеленчук. Цвіте зеленчук в кінці весни, трохи пізніше черемхи.

Цвітіння триває недовго — два тижні. Зеленчук — типовий мешканець більш північних дубових лісів європейської частини Радянського Союзу, він не йде далеко на південь. Його не зустрінеш, наприклад, в лісостепових дібровах: тут для нього занадто сухо. Зате в дібровах лісової зони зеленчук часто буває масовим, панівним рослиною. Зустрічається він і в ялинових лісах, але не у всіх, а лише в тих, які розвиваються на більш багатих грунтах.

Лісові квіти, рослини, Природа, Каталог статей, Oglyanisvpered

Медунка неясна (Pulmonaria obscura)

Це рослина в лісі цвіте, мабуть, раніше за всіх. Не встиг зійти сніг, як на вітрі вже колишуться короткі стеблинки з рожевими і синіми квітками. На одному і тому ж стеблинці деякі квітки темно-рожеві, інші — волошково-сині. Якщо придивитися уважніше, неважко помітити, що рожеве забарвлення мають бутони і більш молоді квітки, а синю — більш старі, отцветающие. Кожна квітка протягом свого життя змінює забарвлення, як би перефарбовується.

Така зміна забарвлення в процесі цвітіння пояснюється особливими властивостями того барвника, який міститься в пелюстках. Називається воно антоціан. Це речовина дивовижне, справжній «рослинний хамелеон». Антоціан може бути і рожевим, синім і фіолетовим. Все залежить від кислотності того розчину, в якому він міститься: кислий розчин — забарвлення рожева, слаболужною — синя. Зовсім як хімічний індикатор лакмус. Отже, чому ж змінюється забарвлення пелюсток медунки? З тієї причини, що вміст клітин в пелюстках на початку цвітіння має кислу реакцію, а пізніше — слаболужну. Червоно-сині суцвіття медунки завдяки своїй строкатості особливо добре помітні для комах-запилювачів.

Лісові квіти, рослини, Природа, Каталог статей, Oglyanisvpered

Фіалка дивна (Viola mirabilis)

Фіалка дивна цвіте рано навесні і в цей час особливо привертає увагу. У рослини ми бачимо розетку прикореневого листя і блідо-бузкові квіти, які піднімаються вгору на тонких квітконіжках. Квітки досить великі, з приємним тонким ароматом. Будова їх — таке ж, як у всім відомих братків, але тільки за розмірами вони в кілька разів менше, і забарвлення їх однотонна. Фіалка називається дивовижною з-за однією цікавою особливості її розмноження. У рослини, виявляється, є два типи квіток.

Одні з них весняні, ті самі гарні й духмяні квіти, про які ми тільки що говорили. Але, окрім них, є й інші квіти — літні, які мають вигляд бутонів і ніколи не розкриваються. Доля весняних і літніх квіток абсолютно різна. Весняні, здавалося б цілком «нормальні» квітки після відцвітання, як не дивно, не дають плодів. Це лише гарний пустоцвіт. Зате літні, непоказні і завжди закриті квітки, які здаються незвичайними, з часом перетворюються на звичайні плоди-коробочки з багатьма насінням. У таких закритих квітках насіння розвиваються в результаті самозапилення.

Лісові квіти, рослини, Природа, Каталог статей, Oglyanisvpered

Конвалія травнева (Convallaria majalis)

Квітки конвалії, точно маленькі порцелянові дзвіночки на довгому стеблі. Є в цих витончених квітках щось надзвичайно привабливе. Цвітіння йде знизу вгору: першим розпускається самий нижній квітка. Цвіте конвалія недовго, особливо при теплій погоді. Не встигнеш озирнутися — квітки вже потемніли, зморщилися, зів’яли.

Конвалія — не тільки красивий лісова квітка. Це ще й важлива лікарська рослина. З його надземних частин отримують цінні препарати, що регулюють серцеву діяльність. Ландышное сировину заготовляють у величезних кількостях — сотні тонн щорічно тільки в нашій країні. Збір конвалії проводиться в різних типах лісу. Проте встановлено, що в одних типах лісу рослина має меншу лікарську цінність, а в інших більшу.