Лісогосподарська діяльність у підприємствах Сумського ОУЛМГ ведеться прозоро, – Віктор Чигринець

Про це наголосив начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець на апаратній нараді в облдержадміністрації під час розгляду питання щодо вирубки хвойних дерев у Недригайлівському районі.

Він зазначив, що у лісгоспах області 100-відсотвово діє система електронного обліку деревини, матеріали дозвільних документів на всі види рубок мають відкритий характер і оприлюднюються на сайтах підприємств та обласного управління.

Нагадаємо, у четвер, 8 січня, житель Недригайлівського району Юрій Юрченко оприлюднив своє звернення до Офісу Президента України й керівництва області та району стосовно вирубки вікових сосен поблизу села Курмани Недригайлівського району, яка, на його думку, відбувається незаконно.

Роменський лісгосп, у межах діяльності якого знаходиться згаданий населений пункт, реагуючи на звернення, пояснив небайдужому місцевому жителю, що користувачем даної ділянки лісу є структурний підрозділ комунального підприємства «Сумиоблагроліс» – Недригайлівський агролісгосп. Про що Юрій Юрченко з вдячністю роменським лісівникам пізніше відписав на своїй сторінці у Фейсбуку.

У ході наради Віктор Чигринець поінформував керівництво, що Сумська область у числі регіонів України, де діє пілотний проєкт e-реєстру заготівлі деревини та онлайн карти рубок «Ліс у смартфоні».

«Жителі області мають можливість перевірити на карті законність здійснення рубок з комп’ютера чи навіть телефону, а також ознайомитися з переліком дозвільних документів, підстав для проведення робіт, наявністю лісорубних квитків на заготівлю деревини. Реєстр містить низку опцій, зокрема, можна обрати необхідну область, лісгосп, лісництво, квартал та виділ, систему і тип рубок, їхній статус та період проведення. Дізнатися про функціонування та механізм дії онлайн карти можна на сайті LK.UKRFOREST.COM.», – зазначив начальник управління та наголосив, і що будь-яке звернення громадян щодо незаконної вирубки дерев є суттєвою допомогою лісгоспам у боротьбі з самовільними порубами.

Також начальник управління деталізував механізм отримання дозвільних документів на проведення підприємствами планової лісогосподарської діяльності. «Вся лісогосподарська діяльність, яку проводять лісгоспи, виконується на основі матеріалів лісовпорядкування і Проекту організації та розвитку лісового господарства. Лісовпорядкування проводиться спеціалізованими державними підприємствами і направлене на раціональне та невиснажливе ведення лісового господарства. Матеріали лісовпорядкування, в установленому законодавством порядку, погоджуються з відповідними керівними органами», – повідомив він.

Як проблему, з якою у питаннях звернень громадськості часто стикаються лісогосподарські підприємства управління, він назвав те, що більшість людей не розуміють, що ліси знаходяться у користуванні значної кількості користувачів, тому основні претензії та критика щодо стану ведення лісового господарства узагальнюються і спрямовуються на систему державних лісогосподарських підприємств.

Зазначимо, що загальна площа земель лісового фонду Сумської області на 01.01.2015 року становить 452,1 тисяч гектарів. Як і у цілому в Україні, ліси області перебувають у віданні багатьох користувачів.

За підприємствами Сумського ОУЛМГ(згідно матеріалів лісовпорядкування на 01.01.2018 року) закріплено 285,7 тис. га, або 63,2 %.

Органи місцевого самоврядування – ліси комунальної власності, де господарюють підприємства «Сумиоблагроліс» -154,1 тис. га, або 34,1% та у користуванні інших міністерств і відомств (екології, транспорту, Міноборони) -12,3 тис. га, або 2,7 %

Також нагадаємо, що 10 січня Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук провів селекторну нараду з керівниками обласних державних адміністрацій, темою якої стала боротьба з тіньовими ринками.

У свою чергу, Голова Державного агентства лісових ресурсів Андрій Заблоцький повідомив про стан запровадження електронного обліку деревини. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. У дописі Голови діяльність Сумського агролісгоспу піддавалась критиці.

«Комунальні підприємства, так звані «агролісгоспи», із значними обсягами заготівлі Житомирської, Сумської, Чернігівської областей не здійснюють електронного обліку деревини. Є питання і по інших областях. Ще 7,5% лісів (а це майже 800 тис. га) взагалі не закріплені за постійними лісокористувачами, і ніким не охороняються. Відповідно жодної охорони від незаконних рубок і облік деревини не здійснюється», – написав Андрій Заблоцький.

У підсумку наради тимчасово виконуюча обов’язки голови облдержадміністрації Ірина Купрейчик наголосила, що облдержадміністрація буде оперативно реагувати на кожне звернення громадян щодо незаконної вирубки лісу та надавати пояснення щодо наявності або відсутності всіх дозвільних документів.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ