На базі УкрНДІЛГА відбувся Національний брифінг із пошуку ефективних рішень для управління лісосмугами

25 вересня 2019 р. на базі Українського науково-дослідного інституту лісвого господарства та агролісомеліорації відбувся Національний брифінг із пошуку ефективних рішень для управління лісосмугами.

У заході взяли участь представники ФАО, Державної екологічної інспекції у Харківській області, Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства, Харківської державної лісовпорядної експедиції, об’єднаних територіальних громад (ОТГ), агровиробників, науковці УкрНДІЛГА, Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» та інші.

Із вітальним словом до присутніх звернувся директор УкрНДІЛГА Віктор Ткач, який підкреслив велике значення захисних лісових насаджень і наголосив, що саме завдяки лісосмугам рівень врожаю на полях збільшується на 10–30%.

Національний координатор проекту ФАО Україна Оксана Рябченко розповіла про проект ГЕФ (Глобальний Екологічний Фонд), його завдання та очікувані результати.

ГЕФ є міжнародною організацією, яка надає гранти на проекти, пов’язані зі зміною клімату, деградацією земель тощо, які реалізуються у країнах, що розвиваються, та країнах із перехідною економікою.

У своєму виступі Оксана Рябченко наголосила на тому, що на сьогодні в Україні відсутній належний механізм для урегулювання питань щодо юридичних прав користування лісосмугами. Окрім того, існує необхідність проведення інвентаризації лісосмуг. Це уможливить набуття права власності та управління лісосмугами, проведення садіння, реконструкції та догляду за ними. У кожній області будуть сформовані фокус-групи. Опитування учасників таких груп допоможе виявити існуючі проблеми та провести аналіз, почути найгостріші питання на місцях.

Пілотний проект буде запущений у Харківській області.

Завідувач лабораторії моніторингу і сертифікації лісів УкрНДІЛГА Ігор Букша, який є експертом ФАО, зазначив, що далеко не всім відомо, що лісосмуги – це не просто дерева, а інженерно-біологічні споруди, які відіграють ключову роль у захисті ґрунтів. Саме лісосмуги зменшують ерозійні процеси, знижують швидкість вітру, попереджують вітрову ерозію ґрунту та підвищують урожайність сільськогосподарських культур. Фахівець підкреслив необхідність проведення агромеліоративного моніторингу та визначення того, хто саме має його фінансувати – чи то буде держава, місцеві органи самоврядування чи підприємства.

Серед існуючих проблем спікер указав на відсутність документу, який визначає статус земель під лісосмугами, та відсутність достовірних даних щодо кількості та якості лісових смуг. За його словами, на цей час площа та стан захисних насаджень невідомі. Достовірно відомо, що на сьогодні у порівнянні з даними за 2011 рік площа лісосмуг суттєво зменшилася на півдні України та збільшилася на Київщині.

Представник Асоціації сільських, селищних рад та об’єднаних громад України Наталя Ключник розповіла, що у рамках співпраці з державою та водночас через обговорення законопроектів із місцевими органами самоврядування Асоціація здійснює захист інтересів власників та користувачів землею. Наразі проводиться робота з розроблення системи стимулювання догляду за лісовими смугами. Для співпраці з громадами на території України відкрито 21 регіональне відділення.

Заступник директора УкрНДІЛГА Наталя Висоцька розповіла про інноваційні методи проектування та впровадження системи господарських заходів у лісосмугах.

Вона також зазначила, що кошти, витрачені на догляд за лісовими смугами, можна відшкодувати через Світовий банк, грантову підтримку чи з екологічного фонду. Визнаний фахівець з агромеліорації наголосила, що наразі розробляється Єдина інструкція з лісовпорядкування, а також запропонувала шляхи отримання додаткового прибутку для власників чи користувачів лісосмуг, як то використання щепи для опалення, вирощування певних плодових дерев у лісосмугах та реалізація продуктів бджільництва.

Після виступів доповідачів відбулося обговорення потенційних підходів щодо сталого використання та управління лісосмугами. Визначено шляхи вирішення обговорених на брифінгу питань.

Прес-служба УкрНДІЛГА